RAZLIČITE SUDBINE VELIKIH POLJOPRIVREDNIH KOMBINATA

Loše je bilo što je vlast u Srbiji većinu kombinata obeležila kao nešto što je recidiv prošlosti, deo socijalističkog ili komunističkog sistema, što nije tačno. Kombinati, kao deo eksperimenta jedne ideologije, generalno su bili dobro postavljene ekonomske celine, koje su uživale veliki ugled. Primarna proizvodnja bila je povezana s preradom i trgovinom, a bili su i investiciono „potkovani“, jer su imali i svoje banke, istakao je Milan Prostran, sekretar Udruženja poljoprivrede Privredne komore Srbije.

Među onim kombinatima koji su svoju sudbinu odredili devedesetih godina su Godomin kod Smedereva, Krajina vino, Džervin, PIK Požarevac, PIK 7. juli. Oni koji su uspešno privatizovani sada su u vlasništvu domaćeg ili stranog kapitala - PIK Bečej, Jedinstvo Apatin, Napredak iz Stare Pazove, Podunavlje iz Čelareva, poljoprivredni kombinat Stari Tamiš Pančevo, Poljoprivredno preduzeće Dobanovci. Tu je i treća vrsta kombinata, koji su iz stečaja ili privatizacije ponovo „rehabilitovali“, kao što je „Dragan Marković“ iz Obrenovca.

Prva privatizacija u oblasti poljoprivrede obavljena je 2002. godine i do kraja 2006. godine privatizovano je više od sto poljoprivrednih organizacija, među kojima je i 8 velikih kombinata koji su prodati na tenderu. Među njima su: Agrounija iz Inđije (8.500 ha), Mitrosrem iz Sremske Mitrovice (8.919 ha), Napredak iz Stare Pazove (7.100 ha), Jedinstvo iz Apatina (6.820 ha). MK Komerc kupio je 3 kombinata, Delta M 2, a konzorcijumi Mirotin doo, Oktanoil i Finamskim i Tobako po jedan.

Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije

Zadružni savez

Sekcija

Info

Projekat "Kačerski med"

Projekat Agro info punktovi