KONFERENCIJA O BEZBEDNOSTI HRANE

Cilj konferencije o bezbednosti hrane, koja je održana 17. marta 2010. godine u hotelu "Continental", je da podseti na potrebu visokog nivoa zaštite života i zdravlja ljudi, ali i na zaštitu interesa potrošača, uključujući načelo poštenja i savesnosti u prometu hranom i uzimajući u obzir zaštitu zdravlja i dobrobiti životinja, kao i zdravlja bilja i zaštite životne sredine. Konferenciji su prisustvovali visoki zvaničnici, predstavnici međunarodnih organizacija, privrednih komora, univerziteta, nevladinog sektora i medija.

 

Ministar Saša Dragin je podsetio da je osnova za stvaranje sistema bezbednosti hrane, koji će kontrolisati proizvodnju i nastanak hrane od njive do police u supermarketu, novi Zakon o bezbednosti hrane, koji je usvojen prošle godine. "Taj zakon je usklađen sa najstrožijim evropskim i svetskim standardima", naglasio je Dragin, dodajući da je njegova suština da svi jedemo zdravstveno bezbednu hranu.

 

Ambasador Holandije u Beogradu Ronald Van Dartel ukazao je da će Srbija, sticanjem punopravnog članstva u Evropskoj uniji, dobiti veći pristup zahtevnom evropskom tržištu, ali će se istovremeno suočiti i sa većom inostranom konkurencijom na domaćem tržištu. On je dodao da je iz tog razloga neophodno usklađivanje domaćih propisa iz te oblasti sa postojećim evropskim propisima i dosledno sprovođenje novih propisa posle njihovog usvajanja.

 

Zamenik šefa misije Američke agencije za međunarodni razvoj Merilin Šmit je rekla da je bezbednost hrane pitanje od ključne važnosti za sve, jer od nje direktno zavisi život i zdravlje ljudi, i ukazala da je donošenje Zakona važno, ali da predstavlja samo prvi korak iza koga sledi primena u praksi.

Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije

Zadružni savez

Sekcija

Info

Projekat "Kačerski med"

Projekat Agro info punktovi