BIĆE USPOSTAVLJENO VOĐENJE INTEGRISANOG REGISTRA HEMIJSKIH SREDSTAVA

U Udruženju stranih proizvođača za zaštitu bilja SECPA, koje okuplja vodeće svetske kompanije u oblasti sredstava za zaštitu bilja - Basf, Bajer, Dov, Dipon i Sindženta, kažu da je u Srbiji oko 50 odsto obradivih površina tretirno takozvanim generičkim preparatima odnosno kopijama originalnih proizvoda, koji se uvoze iz Kine, Indije, Indonezije i Južnoafričke Republike. Tako se, kažu, od ukupno 800 registrovanih sredstava za zaštitu bilja, na srpskom tržištu nalazi čak 500 generičkih kopija.

Za razliku od originala, proizvodnja generičkih kopija košta nekoliko puta manje, jer neke kompanije kopiraju aktivnu materiju, menjaju pomoćne materije i ne vode računa o sadržaju tehničkih nečistoća, koje primenom preparata, prskanjem voća ili povrća dospevaju na plodove. Nikome u ovom slučaju nije poznato šta unosimo ishranom, a posledice toga mogu biti ozbiljne izjavila je Ivana Denić, član komiteta za registraciju u SECPA.

S druge strane, u Upravi za bilje Ministarstva poljoprivrede tvrde da sva sredstva za zaštitu bilja prolaze potpuno istu proceduru u postupku registracije, koja se odnosi kako na dostavljanje dokumentacije tako i na postupak ispitivanja. Tako se, kažu, za sva sredstva rade toksikološke ocene, koje predstavljaju dokument o proceni uticaja na zdravlje ljudi, životinja i životnu sredinu.

Direktor Agencije za hemikalije, Jelena Cvetković, rekla je na sastanku Udruženja za hemijsku i farmaceutsku industriju da će ove godine biti doneto još 25 podzakonskih akata, a biće uspostavljeno i vođenje integrisanog registra, koji će omogućiti jedinstveni registar svih hemikalija. Ona je najavila da će biti organizovan info pult za privrednike koji se bave proizvodnjom hemikalija, koji će im pomoći da se snađu u novim propisima.

Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije

Zadružni savez

Sekcija

Info

Projekat "Kačerski med"

Projekat Agro info punktovi