INVESTICIJE U POLJOPRIVREDI I PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI

 


EKapija investicioni tim uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost kod korisnika eKapije u 2009. godini. Projekti su podeljeni u 12 kategorija, a prvo mesto osvojila je investicija u farmu krava u Dobanovcima, koja je nastala sa ambicijom da se zaokruži planirani stočni fond od 2.400 steonih junica do kraja 2009. godine, čime bi farma postala jedna od najvećih i najmodernijih u Evropi. Osim toga, u sklopu farme, trebalo bi da od 2010. godine u funkciji bude i fabrika biogasa. Srpsko-kanadska kompanija "BD Agro" je u rekonstrukciju poljoprivrednog gazdinstva "Budućnost" investirala oko 30 mil EUR, od kojih je 25 uloženo u građevinske radove i nabavku najboljih rasa krava, dok je 5 mil EUR uloženo u savremene sisteme za smeštaj i mužu.


Drugo mesto su zauzele investicije firme Vindija u Srbiji, koja je u Plandištu otvorila svoju prvu fabriku za proizvodnju i preradu živinskog mesa u Srbiji. "Vindija" je u Lajkovcu ranije najavila i Industrijski kompleks mesne industrije sa kompletnim pratećim sadržajem i otkupom mleka na lokaciji nekadašnje mlekare. Tada je predstavljeno da su na lokaciji stare mlekare na površini od 9,7690 hektara planirane hale za proizvodnju svežeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa, energana, kafilerija sa predtretmanom otpadnih voda i pogonom za preradu klaničnog otpada.


Priča o tome šta se sve može dobiti od tartufa, zaslužila je treće mesto, a predstavnici Gljivarske zadruge Agrogljive iz Novog Sada pričali su o rakiji, vinu, kanapeima, čokoladi …, od tartufa. Slede potom projekti žvaka Stars, početka proizvodnje "Gorkog lista" u Sloveniji i staklenika "Grow Rasad" na 1,3 hektara u Irigu. Sedmo mesto je zauzeo projekat holandsko-švajcarske firme "Tri Stan fresh produce" koja je najavila izgradnju plastenika i distributivnog centra u Svilajncu, vrednog 1.5 mil EUR. Osma je nova fabrika čokolade Bambi-Banat, deveti je Imlekov skladišni centar za dugotrajno mleko u Zemunu, a deseti projekat porodične firme "Internacional Business Relation Tomato" ("IBR Tomato") iz Martinaca kod Sremske Mitrovice, koja jedina u Srbiji ima potvrdu da proizvodi paradajz po standardu GLOBALGAP.

Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije

Zadružni savez

Sekcija

Info

Projekat "Kačerski med"

Projekat Agro info punktovi