URUČENE GODIŠNJE NAGRADE PRIVREDNE KOMORE BEOGRADA NAJBOLJIM POLJOPRIVREDNICIMA
ZA REZULTATE OSTVARENE U 2015. GODINIDanas su uručene tradicionalne nagrade Privredne komore Beograda i Zadružnog saveza Beograda najboljim poljoprivrednim proizvođačima  i stručnjacima za rezultate ostvarene u prethodnoj godini.
Priznanja u vidu diplome i novčane nagrade, koja se dodeljuju već osamnaest godina zaredom, ove godine je prema oceni stručne komisije, čiji je predsedednik dr Života Jovanović, zaslužilo deset proizvođača i agrarnih eksperata iz beogradskog atara.
Predsednik Skupštine Privredne komore Beograda, Zoran Milošević  rekao je da je ovo jedno od tri prestižna godišnja priznanja kojima Privredna komora Beograda, pored poljoprivrede, nagrađuju i privređivanje i visoko obrazovanje odnosno doktorske, master i diplomske radove i kreativna rešenja.
Milošević je rekao da nagrađeni poljoprivrednici postižu vrhunske rezultate na nivou evropskih standarda, pre svega zahvaljujući velikom radu i entuzijazmu u proizvodnji, ali  i zahvaljujući doprinosu stručnjaka koji takođe zavređuju priznanja.
 
Sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Beograda, Miodrag Veseli rekao je da su poljoprivredni proizvođači ponos srpske privrede u kojoj Beograd učestvuje sa preko 40 odsto. On je istakao da je današnja poljoprivreda nezamisliva bez novih tehnologija i postupaka, koji se primenjuju u različitim sektorima. Velika je prednost poljoprivrednih proizvođača u okolini Beograda što imaju tako veliki broj institucija  koje im pomažu, od državnih i savetodavnih službi, preko Grada i Privredne komore Beograda do fakulteta i naučnih instituta. Cilj nam je da promovišemo poljoprivrednu proizvodnju na teritioriji Beograda, jer ona je značajna i u poređenju sa drugim gradovima u Srbiji i sigurno najveća po svom obimu. Beograd  nije samo urbano jezgro već on raspolaže i sa 250.000 hektara poljoprivrednih površina od kojih se obrađuje 150.000 hektara na kojima je registrovano 30.000 gazdinstava i oko sto privrednih agrarnih društava. To je veliki potencijal, posebno ako se ima u vidu da su u glavnom gradu locirani i značajni kapaciteti domaće prehrambene industrije, naglasio je Veseli.

Godišnje nagrade Privredne komore Beograda  i Zadružnog saveza Beograda najboljim poljoprivrednim proizvođačima  u 2015. dobili su: za proizvodnju pšenice, Branislav Ćulum iz Batajnice, za proizvodnju kukuruza, Ivan Paunović iz Međulužja u opštini Mladenovac, za proizvodnju suncokreta, Ivan Pavlović iz Jakova, opština Surčin, za robnu proizvodnju u voćarstvu,, Marko Mitrović iz Begaljice, opština Grocka, za proizvodnju mleka, Biljana Stanišić iz Brovića, opština Obrenovac, za tov svinja, Milivoje Stevanović iz Dudovice u opštini Lazarevac, za robnu proizvodnju u povrtarstvu, Snežana Pavlović iz Slanaca, opština Palilula i za organsku proizvodnju, Miodrag Radivojević iz Barajeva.

Najbolji poljoprivredni stručnjaci su prema oceni stručne komisije: dr Petar Stojić iz Instituta PKB Agroekonomik, koji je godišnju nagradu Privredne komore Beograda zaslužio za unapređenje genetike i selekcije u stočarstvu i Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine za doprinos u oblasti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa oznakama geografskog porekla.
Zahvaljujući u ime nagrađenih, Raketić je ukazao na značaj i ugled priznanja Privredne komore Beograda za sve koji se bore za bolje rezultate u privređivanju. Imamo bogom dane uslove za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, a ono što bi doprinelo njenom bržem rastu jeste smanjenje uvoza i stimulisanje i povećanje izvoza, istakao je Raketić.

Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije

Zadružni savez

Sekcija

Info

Projekat "Kačerski med"

Projekat Agro info punktovi