OTVOREN 11. MEĐUNARODNI SAJAM ETNO HRANE I PIĆA U BEOGRADU

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Željko Radošević, otvorio je danas na Beogradskom sajmu  11. Međunarodni sajam etno sajam hrane i pića.

Na sajmu koji traje od 23. do 26. novembra,  a čiji su pokrovitelji Ministratsvo poljoprivrede i životne sredine i Grad Beograd, uz podršku Privredne komore Srbije i Privredne komore Beograda, na grupnim ili pojedinačnim štandovima izlaže oko 400 učesnika koji su predstavili više od 2.000 različitih prehrambenih proizvoda ,karakterističnih za uža geografska područja, najčešće ručne izrade i od organski gajenih sirovina.

Sajam otvara mogućnosti malim proizvođačima da predstave svoje proizvode, pronađu svoje mesto i dobiju priliku da se pojave i na inostranom tržištu, rekao je Radošević na otvaranju Sajma etno hrane i pića i dodao da će  Ministarstvo poljoprivrede i životne  sredine uvek podržavati manifestacije ovog tipa koje promovišu srpsku poljoprivredu i selo. On je zahvalio i Beogradskom sajmu i Gradu Beogradu na dobroj saradnji i pozvao  građane i goste prestonice da posete sajamsku manifestaciju i prepuste se uživanju u hrani i piću.

Poslednje dve decenije tržište poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda karakteriše rastući trend tražnje za proizvodima koji se odlikuju nekom dodatnom vrednošću, autentičnošću, tradicijom, sastavom i načinom proizvodnje, kao  i specifičnošću podneblja sa koga dolaze, rekao je Radošević na otvaranju 11 Međunarodnog sajma etno hrane i pića.

On je naglasio da Srbija  ima 38 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji su zaštićeni oznakom gegrafskog porekla i ocenio da je potrebno  uložiti maksimalne napore kako bi se  povećao obim proizvodnje takvih proizvoda i uključio što veći broj proizvođaća u zaštitu geografskog porekla.

Po pravilu tradicionalna proizvodnja se vezuje za male proizvođače, a njihovo uključivanje u velike trgovinske lance predstavlja jedan od izazova za razvoj poljoprivrede u Srbiji, istakao je Radošević. On je naveo da je potrebna značajnija promocija naših tradicionalnih proizvoda u cilju jasnog informisanja potrošača o specifičnim karakteristikama koje svaki takav proizvod nosi.Zaštita geografskog porekla doprinosi zaštiti identiteta srpskih  proizvoda i stvaranju njihove dodatne vrednosti koja omogućava proizvođaču da ostvari bolji plasman, veći cenu proizvoda, viši nivo poverenja kupaca i direktno daje doprinos podizanju nivoa konkurentnosti domaćih proizvoda na svetskom tržištu, rekao je Radošević.

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović ocenio je da je ovaj sajam poseban, jer predstavlja veliki izlog naše Srbije. Sajam je izlog svega onoga što je dobro, lepo, obojeno i mirisno. Manifestacija predstavlja bogatstvo našeg naroda, koje treba da negujemo, unapređujemo i prenosimo na buduće generacije, rekao  je Mladenović.

On je ocenio da je potrebno da se manifestacija dalje unapređuje, kao i da se pomaže malim i velikim poljoprivrednim gazdinstvima, kako bi unapredili svoju proizvodnju i kako bi ih u budućnosti na sajmu bilo duplo više, ali i kako bi bili sve prisutniji u trgovinskim lancima i dodao da u tome imaju podršku Grada Beograda. 

Događaju su prisustvovali , predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić,  član Gradskog veća Dragomir Petronijević, gradski sekretar za privredu Milinko Veličković, direktorka Uprave za poljoprivredu pri Sekretarijatu za privredu, Snežana Vračar  direktorka Službe za informisanje Grada Beograda Mirjana Pavičić, direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović i predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić.

Proizvođači se na sajmu predstavljaju posredstvom krovne Privredne komore Srbije i  regionalnih privrednih komora( Beograda, Leskovca, Užica, Požarevca, Valjeva, Kraljeva, Pančeva, Zaječara, Novog Sada i Sremske komore), zadružnih saveza (Srbije, Vojvodine i Beograda), državnih institucija (Kancelarija za Kosovo i MetohijuVlade Republike Srbije), lokalnih smouprava ( Beograda, Svrljiga i Bojnika) i udruženja (Original Srbija, Pirot, Eko lajf, Sarlah plus, HELP), turističkih organizacija(Bele Palanke, Babušnice, Bogatića, Dimitrovgrada) i samostalno. 

Privredna komora Beograda na svom štandu tradicionalno je domaćin proizvođačima iz Beograda i drugih delova zemlje, a ove godine i izlagačima iz Grčke. Pored domaćih na 11. Sajmu etno hrane i pića izlažu i proizvođači iz Grčke ( regionalne komore Drame, Florine, Seresa, Čanie, Soluna i Kavale) u organizaciji Grčko-srpske privredne komore, kao i proizvođači hrane i pića iz Indije.

Predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić, rekao je da bi Sajam etno hrane i pića trebalo da postane jedna od najznačajnijih sajamskih manifestacija u Srbiji jer se tu okuplja najveći broj naših proizvođača sa izuzetno kvalitetnim proizvodima koji do sada uglavnom nisu bili plasirani na inostranom tržištu.

On je ocenio da  je ovaj sajam potrebno internacionalizovati i tražiti kontakte i poslovne partnere u inostranstvu koji imaju interes za ono što Srbija nudi od hrane i pića. Privredna komora Srbije i regionalne komore već tradicionalno učestvuju u dovođenju proizvođača, kako malih sa porodičnim manufakturama tako i velikih  proizvođača.Ove godine izlaže po prvi put i jedna veća grupa grčkih poslovnih partnera koji ovde predstavljaju svoje proizvode, ali se upoznaju i sa našiom ponudom jer ideja je da se pre svega proširi obim saradnje između Grčke i Srbije koji u ovom trenutku izuzetno skroman imajući u vidu tradiciju, potencijale i prijateljstvo dva naroda. Verujem da će na osnovu predloga sa naše i grčke strane već iduće godine Grčka ovde učestvovati kao zemlja partner, naglasio je Miletić.
Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije

Sekcija

Info

Projekat "Kačerski med"

Projekat Agro info punktovi