PČELARI SE UKLJUČILI U PROJKAT  KAČERSKI MED

U organizaciji Privredne komore Beograda, Udruženja pčelara "Budućnost", Asocijacije  proizvođača karnike Srbije i predstavnika Zavoda za intelektuelnu svojinu, u opštini Lazarevac, održan je informativni sastanak sa pčelarima sa područja Lazarevca, Valjeva, Lajkovca, Uba i Aranđelovca, zainteresovanih za učešće u  projektu Kačerski med.

Potrošači usled velike i raznovrsne ponude, sve češće se odlučuju za kupovinu brendiranih proizvoda, kojima se garantuje određeni kvalitet. Ovi proizvodi mogu imati tržišnu cenu koja je i do tri puta veća  u odnosu na standardne proizvode, istakao je Miodrag Veseli, menadžer projekta Kačerski med.

Cilj projekta je da se na ograničenoj regiji Srbije uspostavi tehnologija proizvodnje meda, koja omogućava registrovanje proizvoda sa geografskom oznakom. Projekat je podržao i  Branko Borić, predsednik opštine Lazarevac.

Procedura zaštite geografske oznake definisana je Lisabonskim sporazumom i direktivama EU, a postupak zaštite geografskog porekla kod nas  vodi  Zavod za  intelektualnu svojinu.

O postupku i značaju zaštite oznake geografskog porekla govorili su Branka Totić i  Zoran Dragojević iz Zavoda za intelektualnu svojinu, koji su istakli da  proizvod može nositi oznaku proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom ukoliko je neka od faza prerade i proizvodnje vezana za ograničeno  područje, zbog čega se taj proizvod odlikuje posebnim svojstvima.

U velikoj konkurenciji proizvoda i to brendiranih, iz čitavog sveta, sve se više vidi interes proizvođača i prerađivača da stavljaju na tržište što kvalitetnije proizvode, naročito one proizvode koji imaju viši kvalitet. Viši kvalitet znači da je osnovni kvalitet dostignut, i to je uvek jedan od najjačih argumenata u svakom plasmanu i konkurenciji.

Na sastanku su usaglašene aktivnosti i određena mesta sa definisane teritorije sa kojih će biti uzeti uzorci za analizu vode, zemljišta i vazduha, koji će služiti za izradu elaborata za zaštitu geografske oznake.

Projekat je naišao na veliko interesovanje pčelara sa teritorije Lazarevca, Lajkovca, Uba, Aranđelovca, Valjeva i ostalih koji drže košnice na ograničenom području nekadašnje Kačerske nahije.

Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije

Zadružni savez

Sekcija

Info

Projekat "Kačerski med"

Projekat Agro info punktovi