POČINJE PROIZVODNJA GORIVA IZ OTPADNOG JESTIVOG ULJA 

Beogradska kompanija "Biodizel co" među prvima je u Srbiji pokrenula proizvodnju biodizela iz otpadnog jestivog ulja, a postrojenje u Leštanima prošlo je probni period. Uskoro će biti obavljena laboratorijsku analizu biodizela, posle čega će se steći uslovi i sve neophodne dozvole za serijsku proizvodnju. Početak serijske proizvodnje zavisiće i od usvajanja uredbi Ministarstva energetike o obaveznoj potrošnji, podrške gradske vlasti i saradnje sa restoranima od kojih bi preduzeće nabavljalo otpadno ulje.Kapacitet postrojenja u Leštanima je 1.000 tona godišnje i obuhvata deo za skadištenje i sistem za proizvodnju biodizela.

Biodizel je ekološko gorivo, koji ne izaziva efekat staklene bašte, CO2 je neutralno, manje je zapaljivo od drugih vrsta goriva, ima bolje karakteristike za podmazivanje motora, a odličan je rastvarač jer prilikom prve upotrebe otklanja svu koroziju u dovodima za gorivo. Može se mešati sa dizel gorivom u svim razmerama, bez prepravki na motoru. Rok trajanja biodizela bez dodatnih aditiva je 6 meseci, a ono što može predstavljati problem je to što se ovo gorivo na nižim temperaturama prelazi u čvrsto stanje. Zato je neophodno njegovo aditiviranje. Kao nus produkt proizvodnje biodizela nastaje glicerin, koji se kasnije može koristi u hemijskoj industriji. Drugi nus produkt su zasićene masne kiseline koje mogu da se koriste za kotlarnice, kao i novu preradu za dobijanje biodizela. Prilikom proizvodnje nema otpadnih voda, niti drugih zagađivača životne sredine.

Iskorišćavanje obnovljivih izvora energije u Evropskoj uniji je već dugo aktuelno. Evropska direktiva 2003/30/ЕЗ propisuje da do 2010. učešće biogoriva u transportnoj industriji bude 5,75%, a tu kvotu su u 2010. ispunile samo Nemačka i Danska. Nova uredba, koja je doneta 2009. godine, propisuje da taj procenat do 2020. treba da dostigne 10%.

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije donelo je kratkoročni akcioni plan za biomasu koji važi od 2010-2012. godine. Prema tom planu, učešće biogoriva u ukupnoj potrošnji dizel goriva u 2010. godini trebalo bi da bude 0,76% odnosno oko 60.000 tona do 2012. godine, kada taj procenat treba da bude 2,28. Iako su kvote postavljene, akcioni plan još nije usvojen.U Srbiji se kao sirovina za proizvodnju biodizela mogu koristiti uljarice-suncokret, soja i uljana repica, i otpadna jestiva ulja. Ukupne površine pod uljaricama se procenjuju na 668.800 ha, od čega bi se gajenje uljarica za dobijanje biodizela moglo vršiti na 350.000 ha.

Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije

Zadružni savez

Sekcija

Info

Projekat "Kačerski med"

Projekat Agro info punktovi