SRBIJA OSTAJE CENTAR POSLOVANJA "PEPSI-CO" U REGIONU

Srbija je vodeća destinacija za ulaganje u regionu i od strateške važnosti za "PepsiCo", jer predstavlja regionalni centar  poslovanja ove kompanije na zapadnom Balkanu. Pre dve godine kupljen je "Marbo Product", koji je izgradio jake brendove i zato Srbija ostaje centar poslovanja u regionu. "PepsiCo", kao vodeći proizvođač hrane i pića u svetu, konstantno istražuje načine za organski razvoj i ima i posebna odeljenja koja su zadužena za praćenje potencijalnih akvizicija.

Vodeći proizvođaču grickalica u Srbiji "Marbo Product", član kompanije "PepsiCo", otvorio je sredinom septembra u fabrici u Bačkom Magliću novu liniju za proizvodnju krompirovog čipsa, vrednu 20 miliona evra. To je trenutno jedna od najznačajnijih investicija u domaćem prehrambenom sektoru, a proširenje kapaciteta i broja zaposlenih uticaće i na povećanje otkupa industrijskog krompira u Srbiji. Fokus kompanije je na unapređenju kvaliteta i asortimana proizvoda i povećanju prodaje, kako na domaćem, tako i na inostranim tržištima. Osim Bosne i Hercegovine, gde kompanija ima fabriku u Laktašima, proizvodi ove kompanije nalaze se na rafovima prodavnica u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji i Grčkoj.

Pogon u Bačkom Magliću ima najmoderniju svetsku tehnologiju, što će kompaniji omogućiti povećanje proizvodnje tri puta. Nova linija je u potpunosti automatizovana, što će umanjiti uticaj ljudskog faktora na kvalitet proizvoda, omogućiti lakše i efikasnije kontrolisanje procesnih parametara, bolju raspoređenost začina na proizvodu, pa tako i rentabilniji utrošak začina. Linija ima opremu koja će poboljšati efikasnost kroz manji utrošak energenata u proizvodnji, dupli broj pakerica i visokokvalitetnu mašinu za ljuštenje koja će pružiti veću iskorišćenost osnovne sirovine. Uz to, krompirov čips će se pakovati u trenutno najsavremenijoj polimaunt foliji koja će omogućiti vrhunski ukus čipsa uz postojaniju svežinu i garantovanu otpornost na spoljne uticaje. Investicija uključuje i postrojenje za tretman otpadnih voda, vredno 4 miliona evra.Pokretanjem ove linije biće otvoreno dodatnih 100 radnih mesta u fabrici u Bačkom Magliću, što će podići broj zaposlenih u kompaniji "Marbo Product" na oko 1.400. Ovo ulaganje će indirektno otvoriti i 400 radnih mesta u sektoru proizvodnje krompira i održavanja proizvodnog pogona.

"PepsiCo" je vodeći svetski proizvođač hrane i pića, osnovan 1965. godine. Kompanija ima sedište u Njujorku i prisutna je na više od 200 tržišta širom sveta, gde zapošljava preko 285.000 ljudi. "PepsiCo" ima najveći portfolio brendova hrane i pića na svetu, uključujući 19 proizvodnih linija kao što su Pepsi-Cola, Mountain Dew, Diet Pepsi, Lay’s, Doritos, Tropicana, Gatorade i Quaker. Svaka proizvodna linija godišnje donese više od 1 milijarde dolara prihoda od prodaje. "PepsiCo" ima ukupne godišnje prihode od oko 60 milijardi dolara. "Marbo Product" je osnovan 1995. godine, a postao je deo "PepsiCo" porodice 2008. godine. Kompanija ima sedište u Beogradu, proizvodne pogone u Bačkom Magliću u Srbiji i Laktašima u Bosni i Hercegovini i 1.300 zaposlenih. "Marbo Product" je najveći otkupljivač industrijskog krompira u Srbiji, a poslovanjem objedinjuje uzgajanje krompira, proizvodnju, distribuciju i dostavu proizvoda.

Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije

Zadružni savez

Sekcija

Info

Projekat "Kačerski med"

Projekat Agro info punktovi