SAJAM ETNO HRANE I PIĆA,
TRAŽENJE ROBNE MARKE IZ SRBIJE
26 - 29. novembar 2008., BEOGRAD

Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva, i vodoprivrede Republike Srbije, uz finansiku podršku USAID – a,u saradnji sa Privrednom komorom Beograda i Regionalnim privrednim komorama, Zadružnim savezima, naučnim institucijama i privrednicima, na Beogradskom sajmu održan je od 26. do 29. novembra 2008. godine Sajam etno hrane i pića. Moto i ovog sajma je bio traženje robne marke iz Srbije i promocija specifične hrane i pića iz naše zemlje.Odnosno, smisao ovog predstavljanja jeste u pronalaženju kupaca specifične hrane i pića, edukaciji proizvođača iz oblasti standardizacije, zaštite imena i geografskog porekla, plasmana i u upoznavanju tržišta sa specifičnim proizvodima i promocija etno hrane i pića kao i tradicionalnog načina pripremanja prehrambenih proizvoda kao dela kulturnog identiteta naroda.

Manifestaciju su ove godine pozdravili, gospodin Remer Lane ispred USAID Agrobiznis projekta i gospodin Anđelko Trpković direktor Beogradskog sajma, a u ime Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, sajam je otvorio gospodin Branislav Raketić, koji je ujdeno i predsednik žirija za dodelu nagrada.

Seosko dvorište je centralno mesto događanja Etno sajma na kome se promovišu regionalna područja, i ove godine bila je zapažena promocija Leskovačkog regiona, koji se predstavio bogatim kulturnoumetničkim sadržajem, kao i sa svojim raznovrsnim prehrambenim prizvodima. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede organizovalo je predavanja iz oblasti zaštite imena, recepture proizvoda, geografskog porekla, brendiranja, pakovanja, imenovanja i plasmana proizvoda, što treba da omogući bolji plasman prizvoda na tržištu naše zemlje i inostranstva. Predavanja su održali i predstavnici Asocijcije balkanskih komora i USAID-a.

Privredna komora Beograda - Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije i Zadružni savez Beograda zajedno sa Beogradskim sajmom bili su inicijatori i organiztori ovogodišnjeg Sajma etno hrane i pića, a gospodin Gavrilo Veselinović, sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije, bio je potpredsednik Saveta manifestacije. Ova svojevrsna ilzožba okupila je ukupno 164 izlagača, od tog broja samo je Privredna komora Beograda imala oko 38 izlagača na prostoru od 350 m.

Dodeljene su i nagrade "Sajam etno hrane i piće 2008 – robna marka iz Srbije" u osam kategorija proizvoda, od kojih su tri dobili suizlagači sa štanda Privredne komore Beograda, i to SELEKT MILK d.o.o. Inđija, za kozije mleko i probiotski jogurt, robna grupa –"Mleko i mlečni proizvodi", VINARIJA KIŠ Sremski Karlovci,za bermet, robna grupa"Vina", i CUCINA d.o.o. Gornji Milanovac, za riblju pršutu, robna grupa "Proizvodi od mesa".Svi nagrađeni učestvovaće na sajmu "Brendova",

Sajamska manifestacija "Etno hrana i piće", predstavlja priliku da se doprinese prepoznavanju nacionalnih vrednosti, njihovoj afirmaciji, kao i ekonomskom napredovanju domaćih proizvođaća i regiona naše zemlje koji ih neguju.

Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije

Zadružni savez

Sekcija

Info

Projekat "Kačerski med"

Projekat Agro info punktovi