CIAA BSP SEMINAR U BRISELU

U organizaciji CIAA-Evropske Asocijacije za hranu i piće, održan je BSP Labelling (Food Consumer Information) Seminar. Predstavnici komorskog sistema i Asocijacija za prehranu i piće, okupilo su se povodom projekta pružanja podrške prehrambenoj industriji zemljama koje su nove članice EU, kandidatima i zemljama koje se graniče sa EU. 

Privredna komora Beograda, kao partner u realizaciji je učestvovala sa svojim predstavnicima na seminaru iz oblasti etiketiranja i problema vezanih za pravilno informisanje potrošača hrane.

Seminarom je predsedavao g-din Giorgio Bosetti Carcano-CIAA BSP Project Manager.

Na seminaru su učestvovali pored predstavnika Privredne komore Beograda i predstavnici iz Crne Gore, BiH, Hrvatske, Makedonije, Ruminije, Bugarske i Albanije.

CIAA je evropska asocijacija osnovana 1982. godine čiji su članovi 25 zemalja EU, 3 zemlje koje su u statusu posmatrača (Turska, Norveška i Švajcarska), 28 granskih asocijacija kao i preko 20 vodećih kompanija iz prehrambene industrije.

Misija ove asocijacije je predstavljanje interesa industrija hrane i pića na evropskom nivou. Kako bi ovu misiju uspešno realizovala, CIAA veoma aktivno učestvuje u razvijanju privrednog ambijenta u kome sve evropske kompanije iz ove oblasti, bez obzira na veličinu, mogu konkurentno poslovati i dostizati stopu održivog rasta.

CIAA takođe doprinosi razvoju legislative i ekonomskih okvira vezanih za konkurentnost, kvalitet i bezbednost hrane, informisanost kupaca i očuvanje životne sredine u okviru industrije hrane i pića. Sedište Asocijacije u Briselu. Stalno upošljava 30 eksperata i angažuje 600 spoljnih saradnika.

Pored predstavnika CIAA Asocijacije učestvovali su i stručnjaci iz Evropske Komisije gospođa Alexandra Nikolakopoulou,  Evropskog Parlamenta gopođa Katie Carson kao i predstavnici Engleske i Nemačke Asocijacije za hranu i piće.

Alergeni u hrani postali su veoma značajno pitanje o bezbednosti hrane koje zahteva pažljivu proceduru sigurnosti hrane za potrošače i zaštitu brenda.

Osam prehrambenih proizvoda su odgovorna za preko 90% svih alergijskih reakcija na hranu. To su kikiriki, koštunjavo voće (kao što su bademi, orasi, lešnici...), mleko, jaja, soja, riba, rakovi i brašno. Postoji oko 160 prehrambenih proizvoda koji takodje mogu izazvati alergijsku reakciju, ali kontrola i regulativna akcija fokusirana je na takozvanih 'Velikih Osam', jer kontrolišući njih kontrolišu se najrasprostranjenije i najjače reakcije.

Obeležavanje je osnovno orudje kontrole koje potrošač koristi kako bi izbegao konzumaciju hrane sa alergenima. Zbog toga, veoma je važno da informacija na nalepnici precizno identifikuje alergene koji su prisutni u proizvodu.

CIAA podržava EU harmonizaciju o informisanosti potrošača o prehrambenim proizvodima, verujući da je harmonizacija EU legislative jedini garant za jedinstveno tržište i slobodno trgovanje robnim proizvodima. Veliki evropski proizvođači hrane i pića, uključujući mala i srednja preduzeća su već aktivno implementirala dobrovoljni sistem nutritivnog obeležavanja proizvoda, nazvan GDA – Guideline Daily Amounts-vodič za dnevni unos najvažnijih nutritivnih sastojaka, koji se sastoji od sadržaja:

  • energetske vrednosti u kalorijama
  • masti
  • ugljenih hidrata
  • soli i
  • šećera

  GDA sistem obeležavanja je razvijen od strane Evropske platforme za dijetu, fizičku aktivnost i zdravlje i prvi put je predstavljen u junu 2006. godine, i do kraja 2008. godine preko 1.100 brendova, uključujući i 80% celokupne industrije pića i proizvoćača muslija u Evropi, je implementiralo ovaj jedinstven način obeležavanja proizvoda koji ima za krajnji cilj da poboljša nutritivnu komunikaciju proizvođača i potrošača uz čvrstu podršku Evropske asocijacije i Nacionalnih federacija.

Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije

Zadružni savez

Sekcija

Info

Projekat "Kačerski med"

Projekat Agro info punktovi