SERTIFIKAT O PROFESONALNOJ KOMPETENCIJI ZA OBAVLJANJE POSLOVA PROFESIONALNOG VOZAČA (CPC)

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja (čl.203 i 204) uvodi obavezu posedovanja sertifikata o profesionalnoj kompetenciji za sve vozače kojima je to osnovno zanimanje. Obaveza se odnosi na vozače koji upravljaju vozilima ukupne mase preko 3.5t i vozila konstruisana za prevoz preko devet putnika.

U toku je izrada Pravilnika koji će bliže urediti ovu oblast i tim povodom, juče je u Privrednoj komori Srbije održan II sastanak Radne grupe na kome se razmatralo postojeće stanje transportne privrede u Srbiji i primenljivost Direktive 2003/59/EZ.
Radnu grupu, pored predstavnika Privredne komore Beograda/Udruženja saobraćaja i telekomunikacija čine predstavnici Ministarstva za infrasrtrukturu, Privredne komore Srbije, Agencije za bezbednost saobraćaja, Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama i većeg broja Udruženja transportera, kao direktnog nosioca transportnih usluga.


Usvajanje pomenutog Pravilnika, kao i početak njegove primene se očekuje do juna 2010. godine, a Privredna komora Beograda/ Udruženje saobraćaja i telekomunikacija će aktivno učestvovati u svim programima, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i Ministarstvom za infrastrukturu.

Udruženje saobraćaja, telekomunikacija i informatičke delatnosti

Info

Projekat