PRIVREDNA DELEGACIJA GVINEJE
U POSETI PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADA

Delegacija Gvineje posetila je 15.01.2009. godine Privrednu komoru Beograda. Predstavnici Gvineje su tom prilikom izrazili spremnost za saradnju sa srpskim privrednicima u oblasti saobraćaja, posebno vazdušnog saobraćaja, industrijske proizvodnje,rudarstva i energetike, argara.

U uvodnom delu mr Dragana Stefanovića, sekretar Udruženja saobraćaja i telekomunikacija u Komori Beograda je istakao da se uporedo sa rešavanjem postojećih problema u poslovanju privrede i izradom programa i projekata razvoja, sve veća pažanja poklanja i unapređenju međunarodne saradnje. Značajan pomak predstavljalo bi i unapređenje saradnje sa zemljama u razvoju, na čijem su tržištu u ranijem periodu srpska preduzeća imala značajnu ulogu. To se, pre svega, odnosi na oblasti projektovanja i izgradnje puteva i infrastrukture, hidro sistema, agrara, razvoja vazdušnog i vodnog saobraćaja i brodogradnje.

Vođa petočlane delegacije, predstavnik Prve internacionalne banke Gvineje, Jusuf Sampil je istakao da, iako nerazvijena zemlja od 10 miliona stanovnika, Gvineja poseduje značajne resurse i potencijale, naročito u eksploataciji boksita, zlata i dijamanata kao strateških proizvoda, kao i za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Takođe je ponudio da se Jat airways uključi u posao avio prevoza, jer sadašnji nivo razvoja vazdušnog saobraćaja u Gvineji nezadovoljava potrebe tržišta od 10 miliona stanovnika. U tom smislu stvara se mogućnost da se na tom tržištu srpska kompanija uključi sa 3 do 7 aviona ili potraže neka druga zajednička rešenja.

Postoji zainteresovanosti za saradnju i u oblasti elektroprivrede, pre svega, kada je u pitanju elektrofikacija glavnog grada Konakrija.

Pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj,Ministartva za infrastrukturu Radoslav Tomašević je predložio da se daju predlozi za saradnju,uradi zajednička studija i razmotriti kako funkcioniše sistem vazdušnog saobraćaja u tom delu Afrike. U oblasti vazdušnog saobraćaja Srbija ima potencijal da pruži punu logističku pomoć, kao i drugu vrstu pomoći kada je u pitanju obuka i edukacija pilota, inženjera i mehaničara.

Predsednik Odbora Udruženja industrije Rade Borojević je istakao značaj i neophodnost sradanje, kao i da se defenišu konkretne potrebe za saradnju.

U razgovorima i dogovorima o zajedničkim aktivnostima učestvovali su predstavnici "Ćurčić" d.o.o., direktor Rajko Ćurčić i g-đa Jelica Vlaović.

Prilikom posete Ikarbusu predstavnici privredne delegacije Gvineje postigli su preliminarni dogovor za nabavku 50 autobusa (gradskih, međugradskih i turističkih), čije bi performanse trebalo prilagoditi specifičnim klimatskim uslovima i podneblju u Africi. Dogovoreno je takođe da predstavnici države Gvineje pripreme konkretne predloge za potencijalnu saradnju, odrede predstavnike, definišu prioritete i međusobnu zainteresovanost privrednih subjekata za privredno-stručnu saradnju.


Udruženje saobraćaja, telekomunikacija i informatičke delatnosti

Info

Projekat