INICIJATIVA ZA IZMENE I DOPUNE  ZAKONA O IGRAMA NA SRECU

 

U prostorijama Unije poslodavaca Srbije dana 15.3.2010.godine održan je sastanak na temu: ''Uredjenje oblasti igara na sreću po uzoru na zemlje Evropske Unije'',  organizator ovog skupa bila je JAKTA - Udruženje priređivaća igara nasreću, ovlašćenih servisera i proizvođača aparata za igru na sreću.

Sastanku su prisustvovali predstavnici  relevantnih institucija i organizacija koje aktivnim delovanjem mogu doprineti u rešavanju problema u industriji igara na sreću Ministarstvo finansija Republike Srbije - Uprava za igre na sreću, Uprava za sprečavanje pranja novca, Agencija za borbu protiv korupcije,Inspektorat za rad, Poreska uprava  Srbije, Privredna komora Srbije, Privredna komora Beograda i Udruženje priređivaća igara na sreću JAKTA.

Sastanak je imao za cilj da se zauzmu stavovi kako bi se doprinelo stvaranju strožijih uslova poslovanja u ovoj oblasti, kao i neselektivne primene kaznenih odredbi pozitivnog zakona o igrama na sreću. Istaknuto je i postojanje sive zone u oblasti priređivanja igara na sreću i nemogućnosti naplaćivanja dažbina, koje bi se mogle godišnje sliti u budžet Republike Srbije u iznosu od 50-80 mil.EUR, a koji ostaju u nelegalnim tokovima.

Predsednik JAKTA g-đa Aćimović dala je kratak osvrt u ovoj oblasti i napomenula da se u Srbiji procenjuje da je crno tržište minimum vecće za 30%, da je broj neprijavljenih aparata za igre na sreću između 50.000-60.000, a nelegalnih kladionica preko 1500. Godišnji gubitak budžeta na ime naknadi za automate se procenjuje na iznos od 30 mil.EUR , dok je gubitak na ime naknadi za kladionice je skoro nemoguce konstatovati, ali je približan iznosu od oko 20 mil.EUR. Broj radnika koji rade na crno u oblasti igara na sreću je oko 10.000.

 

Iako Evropska Unija ostavlja svakoj zemlji članici da uredi Zakon o igrama na sreću bez usklađivanja, u ovoj oblasti insistira se na poštovanju ostalih konvencija.To su Evropski ugovor ''Treaty on European Union and the Treaty on the Functioning of the European Union'' gde u slučaju nepoštovanja  članova 30,47,49,51,52 i 81 koji se odnose na slobodan promet robe i dobara među članicama, ravnopravnost svih učesnika na tržištu, zabranu monopola, diskriminacije u poslovanju i zabranu nelojalne konkurencije.

Kod ove oblasti postoji i harmonizacija na nivou EU vezano za  tehničke standarde (direktive Wee/RoHS) koji se odnose na svu elektronsku i tehničku opremu i koji se odnose i na elektronski otpad.

Jedan od zaključaka sastanka bio je da se u što skorije vreme oformi jedinstvena radna grupa od strane svih predstavnika relevantnih subjekata koji su od uticaja za uređenje ove oblasti pogotovo u predlaganju mera na suzbijanju sive ekonomije u ovoj oblasti, kao i da se dostave usaglašeni predlozi izmena Zakona o igrama na sreću resornom Ministrstvu i Vladi RS.

Na kraju učesnici su bili jednoglasni u mišljenju da se preduzmu zajedničke akcije u cilju razvoja ove oblasti po uzoru na primere iz razvijenih zemalja sveta u kojima je oblast igara na sreću integrisana u industriju zabave i kao takva jasno definisana zakonima koji se u potpunosti primenjuju u praksi.

Udruženje kreativne industrije

Grupacije