PROTOKOL O PROŠIRENJU SPORAZUMA O SLOBODNOJ TRGOVINI IZMEĐU
REPUBLIKE SRBIJE I RUSKE FEDERACIJE


Republika Srbija je potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom 2000 godine, kao jedina zemlja u Evropi izvan Zajednice Nezavisnih Država.

U aprili 2009. godine potpisan je Protokol kojim se proširuje Sporazum o slobodnoj trgovini dve države,a kojim je dodatno liberalizovan izvoz svih lekova, klaničnih proizvoda, konditorskih proizvoda i vina poreklom iz Srbije sa oznakom " Made in Srbia". Naredbom načelnika Glavne uprave za federalne carinske prihode i carinsku regulativu Ruske Federacije, koja je doneta 02.jula 2009.godine, sastavljena je lista proizvoda koja se odnosi na robu poreklom iz Republike Srbije i na koju se ne primenjuje naplata carina.

Protokol obuhvata  ukidanje carine na frižidere, zamrzivače i ostale uređaje za hlađenje. U režimu slobodne trgovine sada su i mašine za pranje i sušenje, neke vrste tepiha, drveni kancelarijski nameštaj, svi sapuni, tkanine od vlačene vune, vreće za spavanje , madraci, posteljina, sok od jabuke i pivo od slada.

Iz režima slobodne trgovine i nakon proširenja Sporazuma izuzeti su automobili, šećer, meso, cigarete i tkanine od pamuka, neke vazdušne pumpe, traktori, registar kase, televizori i monotori.

Prilikom ostvarivanja preferencija za robe obe države primenjuju pravila o poreklu robe, u slučajevima kada treba utvrditi da li je proizvod stekao domaće poreklo. Sporazum propisuje da se za robu, za koju se može dokazati da je poreklom iz Srbije (više od 50% sadržaja iz Srbije), a u skladu sa principima Svetske trgovinske organizacije, primenjuje carina u visini jednog procenta kada je namenjena za tržište Ruske Federacije.

Udruženje trgovine, turizma i usluga

Oblasti

Info

Grupacije