SRPSKO - TURSKI POSLOVNI FORUMPrivredna komora Beograda  u saradnji sa udruženjem SITA (Serbian International Trade Association) uključila se u organizaciju SRPSKO-TURSKOG POSLOVNOG FORUMA,  koji  se održao  24. februara 2010. godine u hotelu Holidey In.

Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin, otvarajući Poslovni forum, pozvao je turske privrednike da više ulažu u Srbiju, posebno u 42 najnerazvijenije opštine. Sulejman Ugljanin je dolazak 30-ak turskih biznismena iz oblasti građevinarstva, turizma, prehrane i proizvodnje nameštaja okarakterisao kao prijateljski gest i istakao da bi trebalo iskoristiti ugovor o slobodnoj trgovini za povećanje turskih investicija. Ministar bez portfelja naglasio je  da je Srbija donela niz zakonskih odredbi koje treba da olakšaju investiranje u našu zemlju, što bi trebalo da motiviše Tursku da u Srbiji prepozna svog strateškog partnera.

 

Guverner provincije Izmir Džahid Kirać, koji u poseti Srbiji predvodi delegaciju privrednika te oblasti, rekao je da su predstavnici građevinskih firmi, industrije nameštaja, poljoprivrede i drugih garana privrede Izmira zainteresovani za saradnju sa firmama iz Srbiji.  Džahid Kirać je naglasio da stepen spoljnotrgovinske ramene dve zemlje nije na zadovoljavajućem nivou, jer Turska u Srbiju izvozi robu u vrednosti od oko 50 miliona dolara i dodao da postoji mogućnost za ulaganje u Srbiju u oblastima građevinarstva, poljoprivredne, prehrambene i industrije nameštaja, turizma i slično. Istaknuto je da je Turska 16. ekonomija u svetu po stepenu razvoja, koja je to postigla zahvaljujući bogatstvu ljudskih resursa, preduzetničkoj inicijativi i dobrom poslovnom okruženju.  Turska  poslednjih godina beleži veliki privredni rast, koji bi ove godine trebalo da iznosi oko pet odsto.

Ovaj događaj organizovan je u  saradnji sa udruženjem privrednika IGIT iz Izmira i Egejskom Federacijom biznismena ESIDEF. Na forumu su učestvovali  predstavnici SIEPE, SEDE (Agencije za regionalni razvoj iz Novog Pazara), Privredne komore Srbije i  Slobodne zone Pirota.

Udruženje trgovine, turizma i usluga

Oblasti

Info

Grupacije