METRO Cash & Carry PREZENTOVALA UVOĐENJA IFS STANDARDA ZA SVOJE DOBAVLJAČEKompanija METRO Cash & Carry Srbija  organizovala prezentaciju IFS standarda kontrole bezbednosti i kvaliteta hrane kojoj je prisustvovalo 400 dobavljača iz Srbije.
U skladu sa strategijom, koja predviđa da se 2010. godine aktivnosti kompanije usmere ka proizvođačima i dobavljačima, kompanija METRO je upoznala zainteresovane saradnike s prednostima uvođenja IFS standarda, koji će, prema očekivanjima, postati obavezujući za celo tržište Srbije do 2012. godine.
Kao partner svojih dobavljača, kompanija METRO Cash & Carry proglasila je, prilikom obeležavanja petogodišnjice poslovanja u Srbiji, 2010. godinu, godinom dobavljača i proizvođača iz Srbije. Prvi korak u pružanju pomoći dobavljačima, kompanija METRO je učinila uključivanjem u SECEP, Projekat za razvoj konkurentnosti i promociju izvoza, a usaglašenost poslovanja srpskih proizvođača sa standardima EU biće dodatno unapređena IFS sertifikacijom.

Uvođenjem Međunarodnog standarda za hranu IFS (International Food Standard) koji od 2003. godine primenjuju francuski i nemački trgovci u maloprodaji, proizvođači u Srbiji stvoriće sebi priliku da budu uporedivi u okviru celog trgovinskog lanca i postanu deo međunarodnog lanca dobavljača, kao i da izvoze svoje proizvode na druga svetska tržišta. Iako je uveden prevashodno za kontrolu i usaglašavanje kvaliteta proizvoda privatnih trgovačkih robnih marki, IFS je danas široko primenjen svetski standard kontrole bezbednosti hrane i nivoa kvaliteta proizvođača. Zasniva se na principu sledljivosti – mogućnosti da se u svakom trenutku na putu od primarnog proizvođača do krajnjeg korisnika ispravnost i kvalitet proizvoda provere, a čine ga upravljanje kvalitetom i rizicima specifičnim za proces proizvodnje hrane. Proizvođačima koji su spremni da odgovore na visoke zahteve ovog standarda, uvođenje IFS pruža mogućnost da steknu poverenje potrošača i osiguraju njihovu zaštitu proizvodeći bezbedne i kvalitetne proizvode, a omogućava im i da poboljšaju troškovnu efikasnost u lancu proizvodnje i prometa hrane.

METRO namerava da IFS sertifikacijom obuhvati sve dobavljače do 2012. godine jer predviđa da će do tada IFS i drugi standardi Globalne inicijative za bezbednost hrane GFSI (Global Food Safety Initiative) postati neizostavno sredstvo za postizanje konkurentnosti, kako na domaćem, tako i na međunarodnim tržištima..

Kroz saradnju sa kompanijom METRO Cash & Carry Srbija srpskim proizvođačima omogućeno je da lakše stupe u kontakt sa sertifikacionim telima koja će pratiti proces sertifikacije, kao i da kroz sam proces prođu brže i uz manje troškova.

Udruženje trgovine, turizma i usluga

Oblasti

Info

Grupacije