KONFERENCIJA ZA NOVINARE
NAJAVA REGIONALNE TURISTIČKE KONFERENCIJE

 

U cilju najave i promocije održavanja Regionalne turističke konferencije "Regionalna saradnja u razvoju turizma", koja će biti održana u periodu od 27. 05 – 30.05. 2009. godine u hotelu BEST WESTERN – ŠUMADIJA u Beogradu, u Privrednoj komori Beograda 21.05.2009. godine, održana je konferencija za štampu.

Dr Goran Petković, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, zadužen za sektor turizma, ukazao je na izuzetan značaj privredne saradnje zemalja u regionu, naročito u oblasti turizma. U pripremi konferencije, planirano je održavanje dve plenarne i dve panel diskusije, a očekuje se prisustvo predstavnika turističke privrede i Univerziteta iz svih bivših republika Jugoslavije, Bugarske i Albanije. To je izuzetno značajno, jer bi turistički proizvod regiona u narednom periodu, trebao biti integrisan, naročito kada su u pitanje tematske ture koje se protežu van granica Srbije (biciklističke ture, putevi vina, upoznavanje sa kulturnom baštinom i dr.). Srbija je u 2008. godini u oblasti turizma, uprkos poteškoćama, ostvarila devizni priliv u iznosu od 944 miliona dolara, što ukazuje da devizni priliv u oblasti turizma raste i pored negativnih efekata finansijske krize.

Prof. dr Slobodan Unković, je istakao da je inicijativa Privredne komore Beograda za održavanje Regionalne turističke konferencije izuzetno dobra, jer u ovom trenutku nije bilo lako pronaći prave programske sadržaje i obezbediti adekvatno učešće regiona, uz učešće značajnog broja naučnih radnika. U tome se uspelo, jer je obezbeđen dobar sadržaj sa kvalitetnim učesnicima. Na konferenciji bi razvoj ruralnog turizma trebalo da dobije značajno mesto, s obzirom na postignute rezultate u zemljama regiona. Srbija ima izuzetne resurse za razvoj ruralnog turizma, koji bi trebalo da idu ukorak i budu kompatibilni sa razvojem poljoprivrede. Prethodno iskustvo i svi pokazatelji ukazuju, da je u svim dosadašnjim krizama sektor turizma, uvek pre izlazio iz krize od ostalih sektora privrede, tako da se očekuje da će u toku 2010. godine, situacija u oblasti turizma biti znatno povoljnija.

Udruženje trgovine, turizma i usluga


Info

Prvi kongres ruralnog turizma

Savetovanje u oblasti ruralnog turizma

TAIEX seminar