ULOGA ZNANJA U MULTIFUNKCIONALNOJ POLJOPRIVREDI

Povodom jubileja - 60 godina postojanja i rada, Institut za ekonomiku poljoprivrede Beograd organizovao je seminar pod nazivom "Uloga znanja, inovacija i humanog kapitala u multifunkcionalnoj poljoprivredi i teritorijalnom ruralnom razvoju", koji se održava od 9. do 11. decembra u Skupštini Srbije.
 

Otvarajući ovaj trodnevni međunarodni naučni skup, koji je okupio 227 stručnjaka iz 26 zemalja, prof. dr Slavica Đukić Dejanović, predsednica Skupštine Srbije, izjavila je da poljoprivreda i selo u Srbiji imaju izuzetno mesto u ukupnom privrednom razvoju zemlje, pre svega u procesu sprovođenja tranzicione reforme. Ona je istakla i značajan napredak u usklađivanju domaće zakonske regulative sa zakonodavstvom EU – ove godine usvojen je set od 15 zakona, a naredne godine biće usvojeno još 13 zakona iz oblasti poljoprivrede. To je izuzetno važno, imajući u vidu da se više od jedne trećine evropskih propisa odnosi na oblast poljoprivrede.
 

 

Dr Saša Dragin, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, izneo je podatak da je srpska poljoprivreda ove godine ostvarila rekordan izvozni suficit i rast od dva odsto, što je još jedan dokaz da je poljoprivreda najvitalnija privredna grana Srbije. U 2010. godini predviđa se povećanje agrarnog budžeta za oko 25 odsto, tako da će učešće agrarnog budžeta u ukupnom iznositi nešto više od 3 odsto, a učešće subvencija za poljoprivredu u ukupnim subvencijama čak 42 odsto. Ministar Dragin je istakao da je za poljoprivredu Srbije izuzetno važno da znanje, inovacije i humani kapital daju puni doprinos njenom razvoju.

 


Dr Drago Cvijanović, direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede, izjavio je da je rasprava o ulozi znanja i razvoju sela aktuelna za poljoprivredu Srbije, jer naredne godine EU "prelazi na ekonomiju baziranu na znanju, što je ključ ka konkuretnijoj ekonomiji".

 


U ime Privredne komore Beograda skupu se obratio Velimir Radojević. Privredna komora Beograda dobila je zahvalnicu za doprinos u razvoju Instituta.

Zadružni savez

Info

Projekat Agro info punktovi