HLEB NA TRŽIŠTU SRBIJE DOBROG KVALITETA 

 

Hleb koji se prodaje na tržištu Srbije zadoljavajućeg je kvaliteta, saopštilo je Ministarsto poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije. Najopsežnija akcija kontrole kvaliteta hleba u Srbiji (krajem prošle i početkom ove godine 20 inspektora izvršilo je kontrolu u 728 manjih i srednjih pekara u 170 mesta u Srbiji), pokazala je da 98,9% kontrolisanih uzoraka nije sadržalo materije koje mogu negativno da utiču na zdravlje ljudi.

 

Svi kontrolisani uzorci bili su mikrobiološki ispravi, a najveći broj utvrđenih neispravnosti odnosio se na deklarisanje proizvoda. Deklarisanje kod upakovanog hleba u 70% slučajeva imalo je nepravilnosti, dok je kod 4% uzoraka hleb bio lakši od označene težine. Nije bilo nedozvoljenog korišćenja konzervanasa i boja, a u 1,1% uzoraka pronađen je povećan sadržaj olova.

 

Od 679 objekata u kojima je izvršena kompletna kontrola, neka nepravilnost je utvrđena u 236 objekata. Zabrinjavajuće je što čak 35% objekata nije ispunjavalo minimum uslova za proizvodnju hleba. Ove godine biće urađene još dve do tri slične kontrole proizvodnje hleba,

ali i kontrole peciva i smrznutih pekarskih proizvoda.

Zadružni savez

Info

Projekat Agro info punktovi