ODRŽAN 7. SVETOSAVSKI SABOR MLADIH POLJOPRIVREDNIKA

 

Dr Saša Dragin, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, otvorio je 31. januara u Sava centru 7. Svetosavski sabor mladih poljoprivrednika Srbije, koji je okupio više od 4.000 poljoprivrednika i brojne goste iz zemlje i inostranstva. Otvaranju skupa prisustvovali su Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine Srbije, brojni predstavnici državnih institucija, banaka, privrednih subjekata, diplomatskog kora, Srpske pravoslavne crkve, kao i predstavnici Privredne komore Beograda.

Manifestaciju je organizovala neprofitna organizacija Fond za doškolovavanje mladih poljoprivrednika iz Beograda, a pored brojnih donatora, podršku ovogodišnjem Svetosavskom saboru dali su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, Skupština grada Beograda i Radio-televizija Srbije.

Dr Saša Dragin, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, otvarajući 7. Svetosavski sabor mladih poljoprivrednika Srbije, istakao je da je poljoprivreda grana koja vodi ovu zemlju i hrani celu državu, podsećajući da je srpski agrar u 2009. godini zabeležio ukupan suficit od 700 miliona dolara u razmeni sa inostranstvom i suficit od 500 miliona dolara u razmeni sa EU. Prošla godina bila je verovatno najteža do sada, jer je kriza pogodila sve segmente svetske ekonomije, pa i poljoprivredu, ali je poljoprivreda Srbije i pored toga jedina, pored vojne industrije, uspela da ostvari rast, koji je iznosio 2%.

Agrarni budžet za 2010. godinu povećan je za 25 %, što će omogućiti da subvencije po hektaru u 2010. budu povećane na 14.000 dinara, a u januaru je počelo i subvencionisanje nabavke mineralnog đubriva. Srbija je trenutno zemlja sa najnižom cenom azotnog mineralnog đubriva u Evropi. U ovoj godini prvi put će, posle desetak godina, ponovo biti subvencionisana i kupovina osnovne mehanizacije - država će kupovinu traktora do 160 konjskih snaga subvencionisati sa 30% cene.

Slobodan Aćimović, predsednik Upravnog odbora Fonda za doškolovavanje mladih poljoprivrednika objavio je da će Fond od sada nositi ime svog osnivača i prvog predsednika Borke Vučić. Fond će nastaviti da realizuje osnovne ciljeve - dopunsko obrazovanje, stipendiranje i specijalizaciju mladih poljoprivrednika, razvijanje agrobiznisa kao nacionalnog i strateškog cilja, posredovanje u ostvarivanju projekata malih i srednjih preduzeća sa strateškim partnerima iz zemlje i inostranstva. Dosadašnji rezultati rada su, između ostalog, i podrška u dobijanju više od 100 kredita za mlade poljoprivrednike i preduzetnike i više od 170 stipendija učenicima srednjih poljoprivrednih škola širom Srbije.

Zadružni savez

Info

Projekat Agro info punktovi