POLJOPRIVREDA MOŽE  MNOGO VIŠE

 

Poljoprivreda je i 2009. godine bila najuspešnija izvozna privredna grana. Iako je izvoz poljoprivrednih proizvoda zabeležio suficit od 637 miliona dolara, taj rezultat bio bi mnogo veći da je Srbija bolje koristila kapacitete prehrambene industrije. Sada najviše izvozimo sirovine, a samo dvadesetak proizvoda visoke finalne prerade, a to je odlika, tehnološki slabo razvijenih zemalja.

 

Poslednju analizu kapaciteta iskorišćenosti prehrambene industrije uradilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije još pre devet godina. Tada je mlinsko-pekarska industrija bila u stanju da preradi 1,6 miliona tona pšenice, iskorišćenost opreme bila je  samo 52%, a sada je situacija još gora. Prošle godine od prodaje brašna na inostranom tržištu ostvareno je 36 miliona dolara, a kako je ta roba po kvalitetu i ceni konkurentna, ima prostora za povećanje izvoza. Problem je nedovoljna proizvodnja.

 

Najviše novca, 260 miliona dolara, 2009. godine je zarađeno od izvoza kukuruza. Bilo bi mnogo bolje da deo kukuruza koji izvozimo usmerimo u stočarsku proizvodnju i da tako, umesto da zarađujemo nešto preko 100 evra po toni kukuruza, zarađujemo preko 1000 evra za tonu mesa koju možemo da izvezemo na evropsko i svetsko tržište, smatraju agroekonomisti.

Zadružni savez

Info

Projekat Agro info punktovi