SKUP O ORGANSKOJ POLJOPRIVREDI

 

U organizaciji Zadružnog saveza  Beograda i Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije, u saradnji s Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, u Privrednoj komori Beograda, 9. februara 2010. godine, održan je četvrti u nizu sastanaka posvećenih unapređenju izvoza poljoprivredno – prehrambenih proizvoda, na kome su na temu ORGANSKA POLJOPRIVREDA – DANAS I SUTRA izlagali:

 

  • Jelena Milić, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije "Organska proizvodnja u Srbiji - zakonska regulativa i podsticaji"
  • dr Milica Fotirić, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beograd "Osnovi organske proizvodnje u voćarstvu"
  • mr Nikola Filipović, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu "Značaj knjigovodstvene evidencije za organsku proizvodnju"
  • Nada Mišković, Nacionalna asocijacija Serbia Organica "Mesto, uloga i zadaci Nacionalne asocijacije Srbija Organika"

Organska poljoprivreda, kao proizvodna metoda koja je ekološki prihvatljiva i zasnovana na prirodnim procesima, stiče sve veću popularnost u Srbiji, jer njen značaj i mogućnosti koje otvara, prepoznaju i proizvođači i potrošači. Organska proizvodnja u svetu zastupljena je na 30 miliona ha, od čega u Evropi na preko 7 miliona ha.

Po rečima gospođe Jelene Milić, savetnice za praćenje stanja u proizvodnji i preradi u oblasti organske proizvodnje, oko 80% zemljišta u Srbiji spada u nezagađena. Pored toga, potencijale za razvoj organske proizvodnje predstavljaju i zaštićena prirodna dobra u kojima je dozvoljena poljoprivredna proizvodnja. Mogućnosti za plasman organskih proizvoda su značajne s obzirom da se između 80% do 90% domaće proizvodnje izvozi. Ova proizvodnja je i profitabilna, jer su cene u proseku veće za 30-50% u odnosu na proizvode iz konvencionalne proizvodnje. Imajući sve to u vidu, Ministarstvo poljoprivrede je ove godine za mere podrške organskoj proizvodnji izdvojilo dvostruko više sredstva u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći problem za širenje organske proizvodnje u Srbiji predstavlja nedostatak registrovanih sredstava za zaštitu i ishranu bilja, kao i velika ulaganja u periodu konverzije kada se prelazi sa konvencionalne na organsku proizvodnju. U perodu konverzije proizvođači ne mogu prodavati svoje proizvode kao organske i kroz višu cenu kompenzovati veća ulaganja i tada im je potrebna značajna pomoć države preko podsticajnih mera. Predsednica UO nacionalne asocijacije Serbia Organica, gospođa Nada Mišković, zalaže se za besplatnu sertifikaciju u prvih 5 godina proizvodnje.

Zaključak ovoga skupa je da je uspešna organska poljoprivreda sposobna da ostvari značajne rezultate, zadovolji potrebe domaćeg tržišta i doprinese unapređenju  spoljnotrgovinske razmene Srbije, zbog čega joj u narednom periodu mora biti posvećena mnogo veća pažnja nego do sada. Organska poljoprivredna proizvodnja, kao multifunkcionalni pristup proizvodnji zdrave hrane, uz racionalno korišćenje i očuvanje prirodnih resursa, unapređuje životnu sredinu, zadovoljava čovekove biološke potrebe i štiti zdravlje, ekonomski je isplativa i doprinosi razvoju poljoprivrede i društva u celini.

Zadružni savez

Info

Projekat Agro info punktovi