ODRŽAN SABOR SREMSKIH POLJOPRIVREDNIH REKORDERA

Sremska Mitrovica je 25. februara 2010. godine, po 37. put bila domaćin Sabora zemljoradnika Srema, na kome su dodeljene nagrade rekorderima po ostvarenim prinosima u ratarskoj, voćarskoj i povrtarskoj proizvodnji u prošloj godini. U takmičenju su učestvovala 324 poljoprivrednika iz svih sremskih opština, a najbolji su pokupili nagrade kako u proizvodnji određenih kultura do 3 hektara, tako i u kategoriji preko 3 hektara.
Obraćajući se najboljim poljoprivrednicima, Nikola Mihajlović, predsednik Zadružnog saveza Srbije, istakao je da je potrebna delotvornija agrarna politika kako bi, uz neophodne novine u proizvodnji, poljoprivreda mogla da odgovori konkurenciji iz sveta. On je istakao da su dobri potezi u tom pravcu mere koje su omogućile da zemljoradničke zadruge dobiju povoljne dugoročne i kratkoročne kredite.
Draško Danilović iz Kuzmina, dugogodišnji rekorder u poljoprivrednoj proizvodnji, upozorio je da i u svečarskoj atmosferi ne smemo zaboraviti da su sela osiromašena i da većina ostarelih poljoprivrednika postaju socijalni slučajevi, a neki nemaju ni zdravstveno osiguranje. Niko nije protiv Evrope, poljoprivrednici samo traže ravnopravnu utakmicu, jer ne mogu izdržati konkurenciju iz zemalja koje stimulišu svoje poljoprivrednike velikim subvencijama i štite svoje tržište raznim vancarinskim merama. Naša država ne štiti poljoprivrednike, nego naprotiv, direktno ugrožava porodične biznise i sudbinu desetina hiljada porodica.

Zadružni savez

Info

Projekat Agro info punktovi