VOĆARSTVO – VELIKA IZVOZNA ŠANSA SRBIJE


Udruženje poljoprivrede i prehrambene industije i Zadružni savez Beograda, u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede Srbije, Poljoprivrednim fakultetom u Beogradu i Asocijacijom "Srpski plodovi", održali su 2. marta 2010. godine sastanak posvećen mogućnostima izvoza voća i povrća. Stav učesnika je da proizvodnja voća i povrća može biti veoma profitabilna, posebno kada je u pitanju izvoz, ali da su potrebni, da bi se bilo konkurentno na stranim tržištima, promena sortimenta i popravljanje kvaliteta voća, osavremenjavanje tehnologije gajenja i zadovoljavanje zahteva vezanih za standarde i bezbednost proizvoda. Sveže povrće je izvezeno u vrednosti od 5 700 000 evra, a zamrznuto 13 000 000 evra. Na sastanku su uvodna izlaganja podneli: 

 •   Evica Mihaljević, direktorka "Srpski plodovi" AD
  "Izvoz voća i povrća u 2009. godini"  
 • Prof. dr Mihailo Nikolić, Poljoprivredni fakultet u Beogradu
  "Savremeni trendovi u proizvodnji voća namenjenog izvozu"  
 • Kolinda Hrehorović, šef Odseka za proizvodnju i preradu voća, grožđa, povrća i preradu pića
  Ministarstva  poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede Srbije
  "Mere Ministarstava poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede za unapređenje voćarske proizvodnje"

Izvoz voća u 2009. godini iznosio je 240 miliona evra i povećan je u odnosu na 2008. godinu, pri čemu u ukupnom izvozu agrara čini oko 22%. Gotovo sve voćne vrste su izvezene u svežem stanju, ali su maline, kupine i višnje zbog lošeg kvaliteta namenjene za preradu. S obzirom na stanje na svetskom tržištu voća, konstatovano je da su voćne vrste u koje dalje treba najviše ulagati trešnje, jabuke i jagode.
Voćarstvu u Srbiji je, pored ukrupnjavanja parcela i savremenog sortimenta, potrebna dugoročna strategija razvoja, edukacija i udruživanje proizvođača. Podsticajne mere bi treblo usmeriti na nekoliko voćnih vrsta, ali različito za pojedina područja u Srbiji (rejonizacija). Na području Beograda trebalo bi više ulagati u jabuke, trešnje, breskve i jagode. Za uspešan izvoz mora biti aktivirana Nacionalna laboratorija za kontrolu kvaliteta.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u ovoj godini izdvojilo je podsticajna sredstva za podizanje višegodišnjih zasada voća. Za sredstva mogu konkurisati registrovana poljoprivredna gazdinstva – fizička i pravna lica i preduzetnici. Rok za podnošenje prijava je 31. mart 2010. godine. U ovoj godini podsticaće se i podizanja matičnih zasada, a proizvođači voća i povrća mogu koristiti i sredstva namenjana za: regresiranje osiguranja plodova, unapređenje sistema bezbednosti i kvaliteta, podršku ruralnom razvoju (nabavka opreme, izgradnja sušara, hladnjača i sl.). U ovoj godini planirano je donošenje pravilnika o kvalitetu voća, otkupu voća, javnim skladištima za voće i aktivnosti vezane za rejonizaciju voćarstva.

Zadružni savez

Info

Projekat Agro info punktovi