AGRAR – VELIKA IZVOZNA ŠANSA BEOGRADA

Prema podacima Gradskog zavoda za informatiku i statistiku, Beograd ima 218.055 hektara poljoprivrednog zemljišta, što čini 67,5% njegove ukupne teritorije. Pod voćnjacima se nalazi 15.341, a pod povrćem 22.398 hektara. To su ozbiljni potencijali da, uz povećano ulaganje,  poljoprivreda postane najveća izvozna grana u privredi Beograda. Zbog toga je agrarni budžet Beograda za ovu godinu povećan 3,5 puta u odnosu na 2009. godinu i iznosi 168 miliona dinara.
Grad je osnovao budžetski Fond za poljoprivredno zemljište, čija su sredstva namenjena  za uređenje i prostorno planiranje poljoprivrednog zemljišta, grupisanje parcela, odvodnjavanje i navodnjavanje, obeležavanje parcela državnog zemljišta. Finansiraće se i uređenje atarskih puteva, uređenje i opremanje protivgradne i poljočuvarske službe, poboljšanje kvaliteta obradivog poljoprivrednog zemljišta, melioracija livada i pašnjaka i pretvaranje neobradivog u obradivo zemljište.
Ove godine su iz gradskog budžeta prvi put obezbeđena bespovratna sredstva u iznosu od 97 miliona dinara za premiranje voćarstva i povrtarstva, koja će se dodeljivati u visini od 50% od ukupne cene podignutog novog zasada. Maksimalni pojedinačni iznos je 2,25 miliona dinara, a prijave se dostavljaju do 2. aprila.

Zadružni savez

Info

Projekat Agro info punktovi