Nepovoljne vremenske prilike odložiće početak setve

 

Nepovoljne vremenske prilike svakako će pomeriti predstojeću prolećnu setvu u Srbiji za nekoliko dana, jer obilne padavine na čitavoj teritoriji i ovlaženo zemljište trenutno onemogućavaju njeno obavljanje po uobičajenoj dinamici, izjavio je Milan Prostran, sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije.


Odlaganje početka kako rane prolećne, tako i kasnije setve izazvaće probleme, jer je najpre trebalo obaviti setvu jarih useva i šećerne repe. Setva pomenutih kultura će sigurno kasniti za 10 do 15 dana i biće preneta u april, što će značiti ogroman posao za ratare, a i opasnost za prinose, jer sve ono što se obavlja van optimalnih rokova daje niže prinose. Poljoprivrednici su se obezbedili repromaterijalom potrebnim za predstojeću setvu, tako da, što se tog segmenta tiče, neće biti problema.

 

Prihranjivanju ozimih useva, pre svega pšenice, obavljeno je tamo gde je to bilo moguće - na većim imanjima, ali ne i na seoskim posedima i manjim gazdinstvima. Kako je, pored priprema za prolećnu setvu - jarih i drugih useva, i prihranjivanje bitna operacija, taj posao bi trebalo obaviti do kraja, čim se stvore prvi uslovi za to. Postoji i deo površina pod pšenicom koji se nalazi pod vodom, i ukoliko se voda duže zadrži, na tim njivama može doći do ugušenja pšenice, pa se može pretpostaviti da će deo površine pod pšenicom, od ukupno zasejanih 485.000 hektara, morati da se preore.

Zadružni savez

Info

Projekat Agro info punktovi