OTVOREN CENTAR ZA ORGANSKU PROIZVODNJU


Dr Saša Dragin, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, 21. aprila 2010. godine otvorio je u Selenči Centar za organsku proizvodnju. Centar, prvi u Srbiji, formiran je uz pomoć Ministarstva, koje se odlučilo za podsticanje organske proizvodnje, čiji je moto nekontaminirano zemljište, zdravstveno bezbedna hrana, a samim tim i zdrava populacija.

 

Tom prilikom, dr Saša Dragin istakao je važnost usvajanja Zakona o organskoj proizvodnji, koji će, pored razvoja i povećanja površina pod organskom proizvodnjom, omogućiti smanjenje zagađenja iz poljoprivrede, očuvanje kako vode i zemljišta, tako i prirodnog i agrobiodiverziteta, povećanje konkurentnosti i osvajanje tržišta uz povećani ekonomski efekat i racionalno iskorišćenje prirodnih resursa, ali i povećanje mogućnosti za zapošljavanje. Zakon će biti u potpunosti usaglašen sa najnovijom regulativom EU i stvoriti pravni okvir za obezbeđivanje da poslove sertifikacije rade samo kontrolne organizacije koje su ovlašćene od strane Ministarstva, čime će se zaštiti poreklo domaćeg proizvoda na stranom tržištu i imidž Srbije kao zemlje u kojoj je organska proizvodnja ne samo moguća, već se smatra ozbiljnim elementom razvoja poljoprivrede i sela, i stvoriti pozitivna konkurencija među kontrolnim organizacijama.

 

Ministarstvo je pomoglo i pri formiranju Nacionalne asocijacije organskih proizvođača „Serbia organica" i pripremilo Nacionalni akcioni plan, koji će davati smernice razvoju organske proizvodnje u narednih 5 godina.

Zadružni savez

Info

Projekat Agro info punktovi