USPOSTAVLJA SE SISTEM JAVNIH SKLADIŠTA ZA POLJOPRIVREDNE PROIZVODE

Govoreći o Zakonu o javnim skladištima za poljoprivredne proizvode, prilikom predstavljanja novoosnovanog Kompenzacionog fonda Srbije, dr Saša Dragin, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, rekao je da je cilj Zakona omogućavanje poljoprivrednim proizvođačima da uskladištenu pšenicu ne prodaju odmah nakon žetve, kada je cena po pravilu najniža, već da za svoje potrebe koriste kratkoročne kredite, a uskladištenu robu prodaju u najpovoljnijem trenutku, po najboljoj ceni.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije tokom 2009. godine uspešno je implementiralo pilot projekat u 7 odabranih skladišta za žitarice i uljarice, a tokom prošle godine nastavilo je sa aktivnostima na uspostavljanju sistema javnih skladišta za poljoprivredne proizvode. Jedna od mnogobrojnih aktivnosti  je donošenje Pravilnika o kvalitetu proizvoda, kao i stručna obuka skladištara i drugih lica koji će u praksi primenjivati Pravilnik. Planirano je da tokom ove godine u sistem javnih skladišta bude uključeno i najmanje 10 hladnjača za voće.

Sistem javnih skladišta doprineće da poljoprivredni proizvodi iz Srbije budu konkurentniji na tržištu. Licencirana javna skladišta u Srbiji izdavaće korisnicima robni zapis za čuvanje poljoprivrednih proizvoda, koji je hartija od vrednosti kojom se dokazuje vlasništvo nad deponovanom robom. Poljoprivredni proizvođači moći će da  trguju robnim zapisom ili da ga iskoriste kao sredstvo obezbeđenja za dobijanje kratkoročnih kredita. Uloga Kompenzacionog fonda biće da garantuje isplate eventualne štete po osnovu robnih zapisa. U slučaju štete nad deponovanim proizvodima javno skladište biće dužno da isplati štetu, a ako to ne učini, štetu će iz svojih sredstava, u roku od 5 dana, isplatiti Kompenzacioni fond.

Zadružni savez

Info

Projekat Agro info punktovi