REFORMA ZAJEDNIČKE POLJOPRIVREDNE POLITIKE

Otvarajući ministarsku konferenciju "Reforma zajedničke poljoprivredne politike – izazovi pristupa i saradnje", koja je održana u Domu Narodne skupštine Republike Srbije, predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je cilj Srbije da u bliskoj budućnosti poveća izvoz hrane sa prošlogodišnje dve milijarde dolara na pet milijardi. Predsednik je ukazao i da su sadašnje generacije obavezne da budućim generacijama obezbede prehrambenu bezbednost, što će biti najveće iskušenje 21. veka.

U ime organizatora Konferencije, prisutnima su se obratili dr Saša Dragin, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije, Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije, dr Milan Janković, predsednik Privredne komore Beograda i prof. dr Drago Cvijanović, direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede.

Predstavnik Evropske komisije Jirži Pleva je istakao da je dobro što je Srbija donela nove zakone iz oblasti poljoprivrede, ali i da je njihova efikasna primena često teža od usvajanja. "Poljoprivreda igra važnu ulogu u svim zemljama Balkana, pa je važno da se pre ulaska u EU pravovremeno usaglase zakonodavstva i institucije, jer je to ključ za uspešnu integraciju".

O iskustvima svojih zemalja, vezanim za Zajedničku agrarnu politiku i proces pridruživanja EU, govorili su ministri poljoprivrede Hrvatske, Češke, Estonije, Mađarske, Portugala, Slovačke i Makedonije.

Dr Saša Dragin, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, ocenio je da Srbija vodi socijalno odgovornu agrarnu politiku i da je odlučna da domaći agrar u što kraćem vremenu uvede u Evropsku uniju. Dragin je podsetio da se 60 odsto zakonodavstva, koje treba da se usaglasi sa EU, odnosi na poljoprivredu i dodao da je za sada Srbija u velikoj meri usvojila zakone iz te oblasti.

Najveću bojazan kod naših poljoprivednika, ali i predstavnika prehrambene industrije, izaziva činjenica što će se Srbija uskoro naći bez ikakvih carinskih barijera prema EU koja subvencioniše svoje poljoprivednike, a da pri tome naša poljoprivreda i naša industrija neće imati te subvencije, tako da neće biti konkurentna ni na domaćem tržištu, a kamoli na evropskom.

Zadružni savez

Info

Projekat Agro info punktovi