PRO AGRO LIDER 2010.


Na 77. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, ProCredit banka je 19. maja proglasila pobednike na konkursu za izbor 10 najuspešnijih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji - ProAgro Lider 2010. Svi dobitnici priznanja nagrađeni su višednevnim studijskim putovanjem u Italiju i Austriju.

Odlukom Stručnog žirija konkursa, za prvoplasirano u kategoriji veliko poljoprivredno gazdinstvo izabrano je gazdinstvo Katalin Mužlai iz Bačkog Gradišta kod Bečeja, koje se bavi ratarstvom i uzgojem krava izuzetne mlečnosti sa preko 6.600 litara mleka godišnje po grlu. Kao prvoplasirani proizvođač u kategoriji srednje gazdinstvo proglašen je Ivan Radić iz Bavaništa u okolini Kovina, koji se bavi ratarstvom, uzgojem i prodajom tovnih pilića, dok je za najuspešnijeg u kategoriji malo gazdinstvo izabran Miroslav Stanković iz Čekmina kod Leskovca, koji se bavi povrtarskom na otvorenom sa rekordnim prinosima u uzgoju crnog luka, paprike, krompira.
Za drugoplasiranog u kategoriji veliko gazdinstvo proglašen je Jovica Đorđević iz Donje Krajince kod Leskovca, čije je gazdinstvo jedan od najuspešnijih proizvođača povrća u leskovačkom kraju. Kao drugoplasirani u kategoriji srednje gazdinstvo izabran je Miroslav Gošnjić iz Ljiga, koji se bavi stočarstvom, prvenstveno uzgojem tovnih svinja i prasadi, a drugim po uspešnosti u kategoriji malo poljoprivredno gazdinstvo proglašeno je gazdinstvo Marka Petrović iz Osečenice kod Mionice, sa proizvodnjom od oko 5.000 litara mleka godišnje po grlu, kao i izuzetnim rezultatima u uzgoju koka nosilja i tovne junadi.
Trećeplasiranim u kategoriji veliko gazdinstvo proglašen je Radoslav Katić iz okoline Zrenjanina, koji se bavi ratarstvom na 345 hektara zemlje i ostvaruje prinose od 11,5 tone kukuruza po hektaru. Treće mesto u kategoriji srednje gazdinstvo pripalo je Mersudinu Omeroviću iz Nadumca kod Tutina, čije je gazdinstvo jedno od najuspešnijih u uzgoju ovaca u tom kraju, dok je za trećeplasiranog u kategoriji malo gazdinstvo izabran Mileta Marković iz Štitara kod Šabca, koji se bavi stočarstvom, proizvodnjom mleka i povrtarstvom na otvorenom. Posebno priznanja ProCredit banke i ProCredit lizinga za poljoprivredno gazdinstvo - Lidera u korišćenju obnovljivih izvora energije pripalo je Veliboru Kuzmanoviću iz Snegotina kod Golubca, čije gazdinstvo u značajnoj meri koristi sunčevu energiju i putem 8 solarnih ploča zagreva vodu u svom domaćinstvu i štali sa većim brojem muznih krava.

Zadružni savez

Info

Projekat Agro info punktovi