AGRO INŽENJERI NEDOVOLJNO CENJENI

Zahvaljujući međunarodnom udruženju studenata IAAS, studenti poljoprivrednih fakulteta iz Srbije na petodnevnom seminaru sastali su se sa kolegama iz celog sveta. Trideset studenata poljoprivrednih fakulteta, od SAD do Turske, imali su priliku da u šet dana upoznaju poljoprivredu Srbije i razmene iskustva sa svojim kolegama sa Beogradskoj univerziteta.

Obrazovanje poljoprivrednih inženjera u Srbiji, u odnosu na zapadne zemlje, značajno se razlikuje, jer se na zapadu više uče praktične stvari, ali su mladi inženjeri iz Srbije veoma traženi u svetu. Nemačka poljoprivreda je mnogo više ekonomski orijentisana i usmerena ka prerađivačkoj industriji. Ne postoje farme manje od 200 hektara. U Americi nema parcela ispod 400 hektara.

Na Zapadu postoji stalan manjak poljoprivrednih inženjera koji su odlično plaćeni, dok u Srbiji nema šanse da se, odmah po diplomiranju, nađe posao, a i ako se nađe, zarada je tako niska da od nje ne može da se živi. Poslednjih godina sve više studenata poljoprivrede odlazi da radi u inostranstvu ili da tamo završi školovanje. Zemlje u kojima naši akademci najčešće nalaze bolje uslove su Kanada i SAD, ali sve češće i zemlje Zapadne Evrope.

Zadružni savez

Info

Projekat Agro info punktovi