TEŠKA GODINA ZA POLJOPRIVREDNU PROIZVODNJU


Na zajedničkoj sednici Odbora Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Beograda i Skupštine Zadružnog saveza Beograda, održanoj 16. juna, Nenad Đurić, direktor Instituta "PKB Agroekonomik", istakao je,  iznoseći podatke o stanju poljoprivredne proizvodnje na području Beograda, da je ovo veoma nepovoljna i teška godina za poljoprivrednu proizvodnju.

 

Izuzetno velika količina padavina u periodu oktobar 2009 – jun 2010 (ukupno oko 1.100 l/ha -  oko 650 l/ha padavina, plus oko 450 l/ha od snega), visok nivo podzemnih voda i zapuštena kanalska mreža, doveli su do zadržavanja vode na njivama, što će rezultovati smanjenjem prinosa ozimih useva i do 20%, kao i nižim kvalitetom od uobičajenog. U mernoj stanici instituta "Agroekonomik" zabeležena je gotovo dvostruko veća količina padavina od prosečne. To će se negativno odraziti i na prolećne kulture, kod kojih se očekuje pad prinosa od 10 do 20%.

 

Na sednici je pokrenuta inicijativa za formiranje stručne komisije za procenu šteta, kao i za blagovremeno preduzimanje preventivnih mera (održavanje postojećih kanalskih mreža, nove investicije). U tom cilju, predstavnici Privredne komore Beograda održaće sastanak s rukovodstvom "Beograd voda", kojima poljoprivredni proizvođači plaćaju visoke nadoknade za obavljanje ovih poslova.

 

Predstavnici "Delta Generali" održali su prezentaciju programa osiguranja poljoprivrede. Članovi Privredne komore Beograda i Zadružnog saveza Beograda kod ove osiguravajuće kuće moći će, na osnovu članstva,  da ostvare popust od 20%, kao i niz drugih pogodnosti.

Zadružni savez

Info

Projekat Agro info punktovi