NEMA POTREBE ZA STVARANJEM ZALIHA HRANE U DOMAĆINSTVIMA

Dr Saša Dragin, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, izjavio je da odgovorno tvrdi da će ovogodišnji rod suncokreta biti između 300 i 320.000 tona, što je dovoljno za oko 130.000 tona jestivog ulja. Godišnje potrebe Srbije su oko 100.000 tona, od čega 80.000 tona za domaćinštva i 20.000 tona za industriju. Prethodne zalihe ulja kod proizvođača iznosile su 10.000 tona, a u robnim rezervama ima oko 8.000 tona, pa je jasna računica po kojoj na srpskom tržištu ima 40.000 tona ulja viška.  Čak i ako se 20.000 tona izveze, opet nam za prelaznu 2011/2012. godinu ostaju zalihe od 20.000 tona, tako da nema govora o nestašici.

Dr Slobodan Milosavljević, ministar trgovine i usluga Srbije, posle sastanka s proizvođačima ulja izjavio je da Vlada Srbije neće dozvoliti nestašicu osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i da će učiniti sve da ih bude u dovoljnim količinama i po prihvatljivim cenama. Iz robnih rezervi trgovinama će uskoro biti isporučeno oko 5.000 tona ulja po ceni od 120 do 125 dinara po litru. U robnim rezervama ima ulja za potrebe domaćih potrošača za 2 do 3 meseca, a ovogodišnji rod suncokreta garancija je da će ulja biti dovoljno u narednom periodu i za domaće tržište i za izvoz. Inspekcijske kontrole su pokazale da uzrok nestašice ulja poslednjih nekoliko dana nisu bile špekulativne radnje i držanje u zalihama te robe, već veća potražnja, pa je upućen apel građanima da ne kupuju ulje u većim količinama nego što im je potrebno.

Milan Prostran, sekretar Udruženja poljoprivrede Privredne komore Srbije, takođe je izjavio  da Srbija ima dovoljno hrane i ulja i da nema nikakve potrebe za stvaranjem zaliha u domaćinstvima. Srbija će imati za 7 do 8% više suncokreta nego prošle godine, odnosno oko 400.000 tona. Bila bi "agrarna tragedija" ukoliko bi Srbija morala da vodi restriktivnu politiku i u proizvodnji hrane, jer hrane ima dovoljno i godišnje se ostvaruje izvoz vredan 2 milijarde. Potrebna su velika ulaganja i mnogo veća izdvajanja iz budžeta, jer se  moraju sačuvati domaća poljoprivreda i agrarna industrija, a već smo pritisnuti konkurencijom. Kada je o mlekarstvo reč, ono se ne može brzo oporaviti, jer je za poslednjih 20 godina za više od 350.000 smanjen broj krava muzara. U četvrtak, 9. septembra, biće održan skup na koji će biti pozvani nadležni ministri, proizvođači i predstavnici svih relevantnih institucija, kako bi se ponudila dugoročnija rešenja u ovoj oblasti.

Zadružni savez

Info

Projekat Agro info punktovi