NEOPHODNO STVARANJE BERZE ZA TRGOVINU ORGANSKIM SEMENIMA

Na sednici Grupacije za organsku proizvodnju Privredne komore Srbije, održanoj 15. septembra, istaknuto je da je cilj svake zemlje da sačuva svoje semenske raznovrsnosti, jer one čuvaju biljni i genetički resurs zemlje i predstavljaju njeno bogatstvo. O čuvanju i razmeni semena retkih povrtarskih biljaka u funkciji unapređenja organske proizvodnje u svetu govorili su Džud i Majkl Fanton, osnivači nevladine neprofitne organizacije "Seed Savers" iz Australije i  Zoran Petrov, sekretar Udruženja za biodinamičku poljoprivredu Srbije.

Oni su izneli svetska iskustva u obrazovnom programu za očuvanje nehibridnih semena i genetske raznovrsnosti biljnih vrsta, neprofitnim programima razmene semena, stvaranju banke semena za nehibridne biljne vrste, obezbeđivanju rezervi semena kako pojedincima tako i grupama i zajednicama.

U raspravi je ukazano da je cilj da se sačuva što veći broj različitih semenskih vrsta jer je priroda puna raznovrsnosti, tako da je u njoj nemoguće uspostaviti standarde. Najbolji put da se sačuvaju te različite semenske raznovrsnosti je da se omogući razmena, odnosno, trgovina organskim semenom između samih proizvođača, odnosno poljoprivrednika. Zato je neophodno donošenje niza podzakonskih akata u Srbiji koji će omogućiti da se stvori berza za trgovinu organskim semenima.

Zadružni savez

Info

Projekat Agro info punktovi