HOMOLJSKI MED NACIONALNI BREND


Među 54 proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom u Srbiji, sada je i  homoljski med, što je  rezultat aktivnosti opštine Žagubica, koja je, preko opštinskog Udruženja pčelara, finansirala kompletan postupak: od izrade projekata, plaćanja taksi, sve do realizacije. Ali,  opština se nije zaustavila samo na tome da zaštiti geografsko poreklo u zemlji, već je, preko Lisabonskog aranžmana, homoljski med, kao prvi proizvod u Srbiji, dobio i međunarodnu zaštitu geografskog porekla. Da bi proces bio zaokružen, podneta je i prijava za zaštitu dizajna ambalaže.

Radi se na stvaranju uslova da se ceo tehnološki postupak, od proizvodnje košnica do pakovanja meda, obavlja na ovom području. S obzirom da sada još uvek ne postoji sopstveni pogon za pakovanje, radi se s pogonom „Medina”, trenutno najkavlitenijim u Srbiji. Oni su prošle godine iz Srbije izvezli oko 250 tona meda, i to najviše u Nemačku, koja je najveći i uvoznik i izvoznik meda.

Homolje je zaokružena sredina na 760 kvadratnih kilometara, sa svih strana okružena planinama, gde praktično ne postoji mogućnost mešanja pčela s drugim sredinama. Homoljske livade i pašnjaci prepuni su lekovitog i medonosnog bilja, a kvalitetu meda doprinosi i tehnološki postupak proizvodnje. Kompletan ukus i aromu definiše biljni pokrivač Homolja, kao i tradiconalni način proizvodnje, kombinovan s modernim pčelarenjem, koje podrazumeva profilisane košnice s takozvanim nastavcima. Ako je izdašnija paša, stavi se veći broj nastavaka, ako je skromnija, oni se skinu. Pravougaoni ram omogućava da se on izvuče iz košnice, iz njega iscedi med i ponovo vrati u košnicu.

Zadružni savez

Info

Projekat Agro info punktovi