TREĆI AGRO INFO PUNKT


Predstavnici Zadružnog saveza Beograda i Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije, 06. jula 2009. godine posetili su Zemljoradničku zadrugu Terra Viva u Ovči, i sa Iljanom Ilić, direktorkom Zadruge i njenim saradnicima dogovorili način učešća ove zadruge u projektu ’’AGRO INFO PUNKTOVI’’.


Ovim je nastavljena realizacija projekta koji finansira Skupština grada Beograda, a preko koga će Privredna komora Beograda otvoriti agro info punktove u zemljoradničkim zadrugama, sa ciljem unapređenja i podsticanja poljoprivredne proizvodnje na teritoriji četiri opštine – Surčin, Grocka, Palilula i Barajevo.


U svakoj od ovih opština, poslovnu aktivnost u primarnoj proizvodnji obavljaju zemljoradničke zadruge koje, zahvaljujući čvrstoj saradnji sa zemljoradnicima, predstavljaju važne punktove za realizaciju projekta.


Organizovanjem savetodavne i informativne službe u zemljoradničkim zadrugama koje su poljoprivrednicima najdostupnije za komunikaciju, stvaraju se uslovi da se kroz direktan kontakt sa poljoprivrednicima radi ne samo na rešavanju njihovih trenutnih individualnih problema, već i na podizanju nivoa svesti i znanja o načinu poboljšanja njihove proizvodnje, materijalne uštede, smanjenju zagađenja zemljišta i životne sredine, zahtevima tržišta uz istovremeno jačanje kapaciteta zemljoradničkih zadruga kao jednog od oblika interesnog udruživanja.

Tokom ove posete bilo je reči i o stanju useva, posebno o stanju pšenice, kukuruza i ječma. Kao poseban problem istaknuta je niska otkupna cena pšenice roda 2009. godine, koja u ovom trenutku iznosi 9 dinara  plus PDV po kilogramu. Ova cena ni približno ne pokriva troškove proizvodnje, nego prouzrokuje enormne gubitke poljoprivrednicima na ovom poslu, što izaziva njihovo opravdano nezadovoljstvo.

Zadružni savez

Info

Projekat Agro info punktovi