POČELA REALIZACIJA PROJEKTA "AGRO INFO PUNKTOVI"

 

Predstavnici Zadružnog saveza Beograda i Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije, 30. juna 2009. godine posetili su Zemljoradničku zadrugu Jakovo u Jakovu, i sa Stanislavom Mihajlovićem, direktorom Zadruge i njegovim saradnicima dogovorili način učešća ove zadruge u projektu ’’AGRO INFO PUNKTOVI’’.
 
Ovim je počela realizacija projekta Privredne komore Beograda koji finansira Skupština grada Beograda, zahvaljujući kome će biti otvoreni agro info punktovi u zemljoradničkim zadrugama na teritoriji četiri opštine – Surčin, Grocka, Palilula, i Barajevo.

Agro info punkt u Surčinu biće otvoren u ZZ Jakovo, i to će biti mesto na kome će poljoprivrednici, tokom trajanja projekta, moći u direktnom razgovoru sa poljoprivrednim stručnjacima, ili elektronskim putem, da dobiju sve vrste informacija, stručnih saveta i usluge koje su im potrebne za uspešnu proizvodnju, konkurisanje za dobijanje kredita ili subvencija, nabavku adekvatnog repromaterijala ili mehanizacije, adekvatan tretman zemljišta, primenu novih tehnologija, standarda i propisa.

Tokom ove posete bilo je reči i o stanju useva nakon obilnih padavina, posebno o stanju pšenice, gde se početak žetve očekuje svakoga dana. Kao poseban problem istaknuta je niska otkupna cena pšenice roda 2009. godine, koja u ovom trenutku iznosi 9 – 10 dinara po kilogramu. Ova cena ni približno ne pokriva troškove proizvodnje, nego prouzrokuje enormne gubitke poljoprivrednicima na ovom poslu, što izaziva njihovo opravdano nezadovoljstvo.
Zadružni savez

Info

Projekat Agro info punktovi