NACIONALNA KONFERENCIJA 

„Agrobiznis Srbije 2010 – međunarodne integracije i perspektive“

 

U organizaciji Udruženja novinara za poljoprivredu – AGROPRESS, uz podršku USAID-a i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, u Hotelu Hayat u Beogradu je 28. septembra 2009. godine održana  Konferencija „Agrobiznis Srbije 2010 – međunarodne integracije i perspektive“.

 

U radu Konferencije učestvovali su dr Mirko Cvetković, predsednik Vlade Republike Srbije, Saša Dragin, ministar poljoprivrede Republike Srbije, Michael Harvey, direktor misije USAID-a, kao i predstavnici  ministarstava, naučnih institucija i privrede. 

                                                                                 

Dr Mirko Cvetković izrazio je zadovoljstvo uspešnom poljoprivrednom sezonom, koja je još jednom pokazala koliki je značaj agrara za Srbiju. Premijer je izrazio očekivanje da će proizvodnja gotovo svih ratarskih kultura zabeležiti rast u 2009. godini, što će se pozitivno odraziti na bruto domaći proizvod zemlje. Ostvareni suficit od 320 miliona USD u spoljnotrgovinskom bilansu agrara, doprineće dodatnom smanjenju spoljnotrgovinskog deficita zemlje. 

 

Premijer je istakao da su ostvarena predviđanja Vlade Republike Srbije da kriza neće imati značajnog uticaja na proizvodnju i izvoz  poljoprivrednih proizvoda  jer , i pored  smanjenja tražnje  i pada cena poljoprivrednih proizvoda, u svetu je došlo do stabilizacije tržišta,  zato što je  pad  cena  poljoprivrednih proizvoda praćen padom cena goriva, đubriva i drugih inputa.

Poljoprivreda je jedan od stubova  ravnomernog regionalnog razvoja, koji predstavlja jedno od osnovnih opredelenja  ove Vlade, koja će podržati sve pozitivne inicijative u vezi sa razvojem ovog sektora. Bez obzira na dobre rezultate u 2009. godini, u poljoprivredni sektor mora konstantno da se ulaže, zbog čega će biti nastavljeno subvencionisanje i drugi oblici podrške za poljoprivredu, najavio je Cvetković.


Saša Dragin,
ministar poljoprivrede, istakao je da očekuje da će poljoprivredni suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni do kraja godine premašiti prošlogodišnji, koji je bio oko 600 miliona USD. Ministarstvo je sačinilo program razvoja poljoprivrede od 2009. do 2011. godine, kojim je definisalo zakonodavne aktivnosti, institucionalno jačanje i mere agrarne politike, kao i način subvencionisanja poljoprivredne proizvodnje. Dragin je dodao da očekuje da će agrarni budžet u 2010. godini biti veći od ovogodišnjeg, koji iznosi oko 16 milijardi dinara, ali nije mogao da precizira za koliko.


Majkl Harvi
, direktor misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), rekao je da je poljoprivredni sektor jedan od pogonskih motora srpske ekonomije i istakao da suficit koji se ostvaruje u tom sektoru predstavlja nadu za pokretanje č itave ekonomije. On je podsetio da je USAID kroz agrobiznis program pružio pomoć od 20 miliona USD srpskom poljoprivrednom sektoru, radi poboljšanja produktivnosti i konkurentnosti.

Zadružni savez

Info

Projekat Agro info punktovi