POPIS AGRARA USLOV ZA FONDOVE EUNa putu pristupanja Evropskoj Uniji poljoprivreda Srbije se prilagođava nizu propisa i standarda koje propisuje EU, koji obuhvata set zakona, pravila i procedura. Da bi se mogao pratiti proces prilagođavanja i ocenio stepen usaglašenosti, neophodno je uvesti brojne statističke indikatore u statistici poljoprivrede. Preduslov za ocenu uspešnog  prilagođavanja je sprovođenje kompletnog Popisa poljoprivrede, istaknuto je na Skupu u Sava Centru.

Poslednji sveobuhvatni popis u poljoprivredi sproveden je 1960. godine, a  poljoprivredni popis koji je planiran za 2011. godinu biće osnova za obezbeđivanje informacija od značaja za kreiranje agrarne politike kao i za proces pridruživanja EU. Podaci dobijeni popisom omogućiće pregled stanja poljoprivrede u Republici Srbiji na nacionalnom, lokalnom i na nivou gazdinstva, kao i formiranje kvalitetnog okvira za sprovođenje redovnih istraživanja, koja će biti usklađena sa međunarodnim standardima i koji će zajedno sa Popisom poljoprivrede, predstavljati okosnicu sistema poljoprivredne statistike.

Popis će obuhvatiti sva gazdinstva koja se bave poljoprivredom uključujući svako porodično gazdinstvo koje ima od 0,5 hektara zemlje, zadruge i sve privredne subjekte kojima je osnovna delatnost poljoprivreda, kao i zemlju u sastavu poljoprivrednih škola, crkava, manastira i zatvora. Popisom će biti obuhvaćena i gazdinstva sa manje od 0,5 hektara zemlje koja se bave proizvodnjom namenjenoj tržištu.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 700 hiljada poljoprivrednih gazdinstava, a da bi za sprovođenje popisa poljoprivrede trebalo oko 1,5 milijardi dinara.

Popis u poljoprivredi priprema, organizuje i sprovodi Republički zavod za statistiku kome će Ministarstvo poljoprivrede pružiti svu neophodnu podršku ovom kompleksnom zadatku.

U periodu od 1 do 15. decembra 2009. godine, planirano je da se sprovede Probni popis poljoprivrede koji treba da posluži kao osnova za izbor najpogodnijih metodoloških i organizacionih rešenja za sprovođenje redovnog popisa poljoprivrede.

Nikola Latinović, pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku Srbije istakao da će popis pomoći domaćem agraru prilikom ostvarivanju subvencija EU, što će omogućiti da bude konkurentan sa onim iz zemalja Unije.

Zadružni savez

Info

Projekat Agro info punktovi