OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE – POTENCIJALI I MOGUĆNOSTI SRBIJE

Privredna komora Beograda – Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije, Udruženje industrije, Zadružni savez Beograda i Centar za razvoj i transfer tehnologija i ekologiju organizovali su okrugli sto na kome su izlagali prof. dr Miloš Banjac, pomoćnik ministra iz Ministrstva za infrastrukturu i energetiku, prof. dr Jordan Aleksić sa Fakulteta za primenjenu ekologiju "Futura", Aleksandar Bogunović, viši savetnik u Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede i prof. dr Jasmina Vujić sa Univerziteta Kalifornija. Zaključeno je da Srbija ima veliki potencijal u obnovljivim izvorima energije, ali da postoje brojne prepreke koje se mogu otkloniti samo u sadejsvu svih zainteresovanih strana. Privredna komora Beograda će preuzeti ulogu u povezivanju i promociji domaćih proizvođača energije iz obnovljivih izvora.

U Srbiji je ove godine donet Novi  Zakon o energetci koji obezbeđuje liberalizaciju i otvaranje tržišta energije i energenata.  Od 1. oktobra  2012. godine Agencija za energetiku će samostalno određivati cenu električne energije i gasa (bez Vlade RS). Uveden je privremeni status povlašćenog proizvođača za solarne i vetro elektrane, a do kraja godine usvajaju se nove Feed-in tarife. Do kraja sledeće godine trebala bi biti urađena Nova strategija razvoja energetskog sektora RS 2025 (2030) i Akcioni plan za OIE.

Što se tiče potencijala obnovljivih izvora energije u Srbiji, energija vetra je procenjena na 2,3 milijardi kWh godišnje - 7% godišnje proizvodnje struje. Za sada je izdato 12 energetskih dozvola (oko 1.400 MW i u postupku oko 600 MW), pri čemu je granična vrednost instalisane snage vetroturbina 450 MW i povlašćena cena 9.5 c€/kWh.

Srbija ima značajan hidropotencijal koji se procenjuje na 25 TWh godišnje, od čega je 17.5 TWh godišnje identifikovano kao ekonoski isplativo za korišćenje. Skoro 10 TWh  se već koristi, uglavnom preko velikih hidroelektrana.

Geotermalna enargija se koristi samo u nekim banjama i poljoprivrenim preduzećima. Ovo je zakonski nedovoljno uređena oblast sa starom i energetski neefikasnom opremom, ali za koju postoji privatna inicijativa.

Sunčeva energija se potencialno najbolje može iskoristiti za sanitarne vode i grejanje prostora i to na lokaciji Južne Srbije. EPS planira da izgradi 10 MW postrojenje na Zlatiboru.

Postoji značajan potencijal obnovljivih izvora energije iz poljoprivrede i šumarstva za godišnju proizvodnju od preko 4 Mtoe. Trenutno, godišnja proizvodnja biomase u Srbiji iznosi cca 12,5 miliona tona (2,90 Mtoe) - 1,56 miliona toe je poljoprivredna biomasa i 1,34 miliona toe čini šumska biomasa. Najveće prepreke većem korišćenju su te što se slama uglavnom koristi kao prostirka u štalama, a privatna gazdinstva često pale biomasu na njivama. Slabo je razvijeno ili ne postoji tržište za prodaju proizvoda od biomase u Srbiji, a usitnjenost poseda poskupljuje sakupljanje i transportne troškove biomase.

Zadružni savez

Info

Projekat Agro info punktovi