DAN POLJOPRIVREDE SRBIJE – 43. SABOR REKORDERA

"Poljoprivreda je za Srbiju strateška grana privrede, u koju će se u narednom periodu mnogo više ulagati – kako u povećanje konkurentnosti, tako i u ruralni razvoj i zaštitu životne sredine. U svim ovim aktivnostima, važnu ulogu imaće zemljoradničke zadruge i njihove asocijacije, čije će položaj i imovina biti regulisani Zakonom o zadrugama i Strategijom zadrugarstva, na čijem donošenju se radi", izjavio je Željko Radošević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, na svečanosti povodom Dana poljoprivrede Srbije, 13. novembra 2009. godine.

Dan poljoprivrede Srbije, odnosno 43. Sabor rekordera, tradicionalno organizuje Zadružni savez Srbije, s ciljem proglašenja najboljih poljoprivrednih proizvođača, stručnjaka, zemljoradničkih zadruga, novinara koji prate poljoprivredu, kao i najlepšeg uređenog poljoprivrednog gazdinstva. Zemljoradnička zadruga Sloga iz Mladenovca, i gospođa Mika Stoisavljević, direktorica ove zadruge, dobitnici su prestižnog priznanja za najbolju zemljoradničku zadrugu.

Čestitajući nagrađenima, gospodin Velimir Radojević, predsednik Republičkog odbora za takmičenje,  istakao je da su njihovi rezultati utoliko vredniji, kada se imaju na umu nepovoljni uslovi u kojima se realizuje poljoprivredna proizvodnja. Neki od zahteva poljoprivrednika su da agrarni budžet u narednoj godini iznosi minimalno 5% ukupnog budžeta, da se subvencije daju i fizičkim i pravnim licima, da se premije i regresi povećaju i da njihova isplata prati proizvodni ciklus.

Zadružni savez

Info

Projekat Agro info punktovi