ZAVRŠNI SEMINAR U PROJEKTU ’’AGRO INFO PUNKTOVI’’

 
Po konkursu Sekretarijata za privredu grada Beograda, Privredna komora Beograda realizovala je Projekat "Agro Info punktovi - Unapređenje poljoprivredne proizvodnje edukacijom i podizanjem nivoa znanja poljoprivrednih proizvođača". Jedna od aktivnosti Projekta bio je i seminar, koji je 17. novembra 2009. godine održan u Privrednoj komori Beograda.

Stanija Višekruna, zamenica sekretara za privredu Skupštine grada Beograda, izvršila je prezentaciju aktivnosti Skupštine grada Beograda na unapređenju i podsticanju poljoprivredne proizvodnje. Tokom 2008. godine, finansirano je 5, a ove godine još 5 projekata. Pored toga, Skupština grada Beograda je tokom 2008. godine finansirala posetu 50 poljoprivrednih proizvođača Međunarodnom sajmu stočarstva u Barceloni, a svake godine 14 poljoprivrednih izložbi  i premije za mleko i prvotelkinje.

 

Miodrag Veseli, sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Beograda i menadžer Projekta, predstavljajući rezultate Projekta, istakao je da su, zahvaljujući Projektu, otvoreni agro info punktovi u četiri zemljoradničke zadruge -  Grocka, Barajevo, Terra Viva i Jakovo, u opštinama koje se nalaze među prvih osam po učešću poljoprivrednih površina u ukupnim poljoprivrednim površinama Beograda. Agro info punktovi su  mesta na kojima poljoprivrednici mogu dobiti sve vrste informacija, stručnih saveta i usluga, koji su im potrebni za uspešnu proizvodnju, konkurisanje za dobijanje kredita ili subvencija, nabavku adekvatnog repromaterijala ili mehanizacije, adekvatan tretman zemljišta, primenu novih tehnologija, standarda i propisa. Agro info punktovi su  opremljeni računarima i izvršena je  informatička obuka lica iz zemljoradničkih zadruga, a punktovi su snabdeveni i dovoljnim brojem primeraka promotivnog lifleta i informativne brošure koji su napisani i štampani u okviru Projekta. Članovi projektnog tima redovno su obilazili agro info punktove, gde su u neposrednom razgovoru sa poljoprivrednim proizvođačima pružali stručne savete i pomoć, i izvršili izbor najaktuelnijih tema za završni seminar.

Na seminaru su ugledni profesori u stručnjaci obradili sledeće teme:

 

 • Prof. dr Gligorije Trifunović, Poljoprivredni fakultet Beograd
  Stanje i mogućnosti unapređenja stočarstva Srbije u procesu tranzicije

 • Prof. dr  Dušan Radivojević, Poljoprivredni fakultet Beograd
  Savremeni objekti i oprema  za držanje muznih krava sa pratećim kategorijama na  porodičnim i komercijalnim farmama

 • Janoš Varga, izvršni direktor konsultantske kuće „CONSACT“
  Osnovne informacije o potrebi uvođenja  GlobalGAP standarda

 • Mr Snježana Pupavac, direktor  laboratorije  „EKO-LAB“
  Značaj agrohemijske analize poljoprivrednog zemljišta u cilju zaštite uređenja i korišćenja

 • Dipl. ing. Boban Đorđević, Poljoprivredni fakultet Beograd
  Savremeni  sistemi gajenja jabuke i breskve
Zadružni savez

Info

Projekat Agro info punktovi