PROJEKAT KAČERSKI MED

- završen-

Projekat "Kačerski med" se realizuje uz finansijsku podršku EU, u okviru poziva "Jačanje dijaloga između civilnog društva Srbije i EU", kojim rukovodi Delegacija EU u Republici Srbiji, a implementira GOPA Consultants.

Privredna komora Beograda - Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije kao vodeći partner, realizuje projekat zajedno sa  Konfederacijom za prehrambenu industriju i industriju pića EU, Asocijacijom odgajivača karnike Srbije i Udruženjem pčelara "Budućnost" iz Lazarevca, uz podršku opštine Lazarevac.

Projekat predviđa izradu elaborata, kojim će med sa područja nekadašnje Kačerske nahije biti prijavljen kod Zavoda za intelektuelnu svojinu, za registrovanje geografske oznake. Ovim će praktično svi pčelari sa područja Lazarevca, Lajkovca, Uba, Aranđelovca, Rudnika i Ljiga, koji budu učestvovali u projektu i u proizvodnji meda budu poštovali utvrđena pravila i procedure, dobiti priliku da pod imenom "Kačerski med" proizvode i prodaju med sa geografskom oznakom, čime će Privredna komora Beograda dati dodatni podsticaj razvoju ove delatnosti, plasmanu na tržište EU, a time i unapređenju privrede regiona.

Privredna komora Beograda je prepoznala važnost proizvodnje proizvoda sa registrovanom geografskom oznakom, pre svega zato što proizvodi sa oznakom geografskog porekla po Lisabonskoj konvenciji ne podležu carinskim barijerama, nema propisanih kvota za njihov izvoz na tržište Evropske unije, na domaćem i ino tržištu ostvaruju višestruko više cene od proizvoda bez oznake. Proizvođači u evropskim zemljama štite svoje proizvode ovim oznakama, dok u svetu taj vid zaštite proizvođači malo koriste. Srbija ima uslove da proizvede robu specifičnih organoleptičkih svojstava po tradicionalnoj tehnologiji i da poštujući standarde kvaliteta, pre svega HACCP sistem, zaštiti geografsko poreklo. Do sada imamo 39 proizvoda zaštićenog geografskog porekla, od čega sedam proizvoda ima registrovanog ovlašćenog korisnika.

Realizacija projekta je otpočela 17. juna 2010. godine i trajaće 12 meseci. Do sada se u projekat uključilo preko 100 pčelara.

EU obaveštenje: Stvaranje ove web prezentacije pomogla je Evropska unija. Sadržaj prezentacije je isključivo odgovornost Privredne komore Beograda i ne predstavlja stavove Evropske unije.


Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

Realizacija u okviru projekta koji finansira EU "Jačanje dijaloga između organizacija civilnog društva Srbije i EU", www.dijalog.org.rs


Projekat "Kačerski med"