EKONOMSKA REGIJA U SLIVU REKE SAVE - ERUSRS

Ekonomska regija u slivu reke Save (ERUSRS) je projekat zasnovan na Protokolu o regionalnoj saradnji 17 Privrednih komora s područja sliva reke Save iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH koji je potpisan 26. aprila 2007. godine na konstituivnom međukomorskom sastanku u Šapcu, uz učešće predstavnika ambasada, Evropske unije i Međunarodne komisije za sliv reke Save. Pokretač tog projekta čije je izvorište u Okvirnom sporazumu za sliv reke Save, potpisanom 2002. godine između četiri savske države, bila je Regionalna privredna komora Valjevo, a njenu inicijativu prihvatile su sve komore, uz ocenu da takav oblik ekonomskog povezivanja može doprineti bržem privrednom razvoju cele regije. Akcenat je stavljen na održivi razvoj, uz korišćenje prirodnih resursa reke Save, ali i očuvanje životne sredine.

 

Privredni profil savske regije

  • Savska regija u okviru 4 države obuhvata 940 kilometara rečnog toka i priobalja;
  • Tržište od oko 6,9 miliona stanovnika i 140 hiljada preduzeća;
  • Godišnje oko milion plovila na reci Savi.

 

Protokol o regionalnoj saradnji na projektu ERUSRS

  • Projekat ERUSRS obuhvata 17 Privrednih komora s područja sliva reke Save iz četiri države.
  • Protokol o saradnji prvobitno je potpisalo 12 privrednih komora iz Hrvatske, Srbije i BiH, uz neformalnu podršku i komora iz Slovenije.
  • Godine 2008. svojim potpisom pridružila im se Območna zbornica Posavje Krško, a 2009. godine i Območna zbornica Ljubljana.

Danas je službeno 14 potpisnica Protokola o regionalnoj saradnji na projektu ERUSRS, uz podršku i ostale tri slovenske komore i otvoren poziv za priključenje.


Projekat ERUSRS