Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

VESTI Arhiva  


14. jun 2018.

AKCIJA BLICA BIRAMO NAJUSPEŠNIJEG PREDUZETNIKA U SRBIJI

Dnevni list "Blic" jedanaestu godinu zaredom bira najboljeg preduzetnika u Srbiji. Ove godine partner je Eurobanka, koja će najboljeg preduzetnika za 2017. godinu nagraditi sa milion dinara. Proglašenje pobednika planirano je za polovinu jula ove godine.
Od 300 uspešnih preduzeća u Srbiji, koje je po zadatim kriterijumima odabrao žiri, izbor će prvo biti sužen na najboljih 50. Detaljnim uvidom u poslovanje uz pomoć rejting agencije žiri će potom odabrati deset najuspešnijih kandidata, čije će poslovanje biti predstavljeno u izdanjima "Blica". Redosled objavljivanja imena i opis rada preduzeća neće biti odraz bilo kakvog rangiranja.
Cilj akcije "Blic preduzetnik" jeste promovisanje, jačanje i podrška preduzetničkom duhu u Srbiji. Kriterijumi na osnovu kojih će u narednim nedeljama stručni žiri izabrati "Blic preduzetnika" za 2017. godinu su profitabilnost, produktivnost, likvidnost, izvozni potencijal, te broj zaposlenih i novozaposlenih. Žiri će ocenjivati i tehnološke inovacije u preduzećima kandidatima kao i njihovu orijentisanost ka zaštiti životne okoline i doprinos razvoju lokalne zajednice. Izvor: Blic 

Komentari
(0)

13. jun 2018.

PLASMAN MEĐU PRVIH 15 U EVROPI ZA SDI – JAK SIGNAL INVESTITORIMA

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ukazuje da je činjenica da se Srbija po prvi put našla na listi top 15 zemalja u Evropi po broju stranih direktnih investicija, snažan signal globalnim investitorima. "Najveću zaslugu za ovakve rezultate imaju kabinet predsednika Vučića i Razvojna agencija Srbije, sa svojim odličnim rezultatima. PKS ide po svetu i traži investitore, a oni posle isprate celu investiciju, i to od početka, kada je najpotrebnija podrška države" kaže Čadež.
Prema rezultatima istraživanja o aktivnosti evropskog tržišta revizorsko-konsultantske kompanije Ernst and Young Srbija je prošle godine privukla 118 SDI projekata što je za čak 157 odsto više u odnosu na 2016. godinu. To je Srbiji omogućilo da napreduje za osam mesta na rang listi Evrope po broju stranih direktnih investicija na 14. poziciju za 2017. godinu, navodi se u istraživanju EY "European Attractiveness Survey 2018".
Čadež je izjavio da su za Srbiju upravo stigle dve važne vesti: jedna je istraživanje EY, a druga je analiza objavljena juče u nemačkom “Berzanskom Časopisu” (Borsen-Zeitung) u kojoj se ocenjuje da je Srbija veoma dobro ekonomski napredovala u poslednje dve godine.


Komentari
(0)

13. jun 2018.

INICIJATIVE PRIVREDE ZA IZMENE PORESKIH I PROPISA O RADUPrivredna komora Srbije samo u toku jučerašnjeg dana nadležnim ministrima za finansije i rad, uputila je tri važne inicijative privrede za izmene poreskih propisa, radi rasterećenja privrede I izmene propisa o radu, kojima bi se sprečile zloupotrebe bolovanja, istakao je Marko Čadež, predsednik PKS na sednici Skupštine PKS.
Privrednici sve više koriste mogućnost da inicijativama i predlozima utiču na kreiranje regulatornog okvira i ukupnog ambijenta za poslovanje, a od 93 inicijative koje smo prošle godine pokrenuli, 34 su realizovane,  kroz izmene postojećih propisa i unapređenje prakse.
Od početka ove godine, pokrenuli smo još 39 inicijativa, od kojih je 16 prihvaćeno, ukazao je predsednik PKS obraćajući se članovima Skupštine PKS. Važno je i što je u Zakonu o privrednim društvima, prihvaćeo više od 60 odsto predloga privrede.
Dve trećine anketiranih privrednika, krajem prošle godine, zadovoljno je radom PKS u potpunosti ili delimično. Komoru prepoznaju kao mesto pouzdanih informacija i novih znanja, dobrih kontakata, korisnih usluga i sigurne podrške – efikasnu plaformu za zaštitu interesa. Mesto uspešne realizacije vaših dobrih inicijativa i snažnog uticaja na donosioce odluka, bitnih za uslove privređivanja.

Komentari
(0)

12. jun 2018.

MEĐUNARODNI POLUGODIŠNJI RADNI SASTANAK 

Na sastanku partnera projekta (Transnational Working Meeting) u  Brnu održana je sednica Upravnog odbora projekta LbD sa izveštajem finansijskog preseka. Veliki broj objašnjenja i sugestija o načinima sprovođenja aktivnosti projekta kroz diskusije i direktne razgovore, dati su od strane kontrolnog tima vodećeg partnera, Komore Budimpešte. Prezentovane su nacionalne SWOT analize koje se odnose na situaciju, uslove i razvoj učenja kroz rad i dualnog obrazovanja u zemljama partnera, iz čijih podataka će biti urađena jedinstvena analiza koja će se odnositi na dunavski region.

Partneri projekta su razmatrali o scenariju budućih aktivnosti i načinima ispunjavanja svih zadatih ciljeva projekta koje će omogućiti održivost započetih aktivnosti i po završetku njegovog trajanja.


Komentari
(0)

12. jun 2018.

NA BEOGRADSKOM AERODROMU NAJVIŠE ČARTERA IKADA

Aerodrom "Nikola Tesla" očekuje da će broj putnika u čarter saobraćaju do kraja letnje sezone porasti za oko 20 odsto u odnosu na prošlu sezonu, što će biti najuspešnija čarter sezona ikada.
Najbogatija turistička ponuda tradicionalno je za letovališta u Grčkoj, Italiji, Turskoj, Španiji, Egiptu i Tunisu, a čarter letovi će se obavljati ka ukupno 29 destinacija, saopštio je beogradski aerodrom.
Grčka će i ove godine biti najatraktivnija država za naše turiste, pri čemu su tri avio-kompanije predvidele letove ka 14 aerodroma, a najveći broj letova biće obavljen ka ostrvima Kritu, Rodosu i Krfu. Sve je veći i broj turista koji letuju u Turskoj, najviše letova planirano je ka Antaliji i Bodrumu, a od ove godine biće obnovljeni i letovi za Dalaman.


Komentari
(0)

12. jun 2018.

BEOGRAD POSTAJE CENTAR REGIONALNIH AKTIVNOSTI EBRD-JA


Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež sastao se danas sa predstavnicima menadžmenta Evropske banke za obnovu i razvoj, predvođenih Alenom Pijuom, potpredsednikom EBRD-ja, a glavne teme sastanka bile su unapređenje i razvoj regionalnih projekata i novi programi podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji.
EBRD tim pohvalio je poslovni i investicioni ambijent u Srbiji i pozitivno ocenio ekonomsku stabilnost i razvojni put zemlje, izražavajući interes za unapređenje finansijskog tržišta Srbije, uspostavljanje okvira za mikrofinansiranje, saradnju na regionalnim projektima u oblasti infrastrukture i energetike, kao i daljem razvoju velikih kompanija.
Evropska banka za obnovu i razvoj transformisaće Beograd u centar svojih aktivnosti na Zapadnom Balkanu, najavio je potpredsednik EBRD-ja Alen Piju (Alain Pilloux), što će označiti veliku pozitivnu promenu, budući da je Beograd grad sa najvećom podrškom EBRD-ja u čitavoj Jugoistočnoj Evropi.


Komentari
(0)

11. jun 2018.

OTVOREN ŠALTER ZA PREDUZETNIKE I NA VRAČARU


Šalter za preduzetništvo, koji pruža mogućnost preduzetnicima da, u opštini kojoj pripadaju, na brz i jednostavan način, dobiju informacije potrebne za njihovo poslovanje, otvoren je i na Vračaru, zahvaljujući Sporazumu o saradnji te opštine i Privredne komore Srbije.
Sporazum su potpisali predsednik opštine Vračar, Milan Nedeljković i direktor Sektora za preduzetništvo PKS, Branislava Simanić.
Nedeljković je rekao da je ta opština 11. po redu na kojoj se otvara šalter, gde će vračarski preduzetnici moći da na brz, interaktivan način dobiju informacije i završe neophodnu papirologiju.
Tu će, pojasnio je, moći da dobiju potrebne informacije, u vezi sa regulativama u Beogradu, Srbiji, ali i van zemlje, u EU i da na najbrži način, bez odlaska u PKS, Privrednu komoru Beograda ili Gradsku upravu, zadovolji potrebe u blizini svog poslovanja.
“Na jednom šalteru će dobiti informacije kakvi su zakonski propisi kako bi se lakše snalazili i brže rešavali probleme, kako na početku svog preduzetništva, tako i kada možda budu hteli da promene posao…
Simanić je objasnila da na šalterima privrednici i preduzetnici mogu da dobiju informacije o poslovanju, kako oni koji tek žele da započnu posao, tako i oni koji već imaju registrovanu delatnost. Foto: Tanjug


Komentari
(0)

8. jun 2018.

FORMIRANA SEKCIJA "ELEKTROTEHNIČKI SISTEMI U GRAĐEVINARSTVU"

Na konstitutivnoj sednici sekcije "Elektrotehnički sistemi u građevinarstvu", koja je održana danas u PKS-Privrednoj komori Beograda, predložen je Program rada Sekcije, čiji će osnovni cilj biti organizovanje građevinskih kompanija i privrednika, koji imaju zajednički interes unapređenja građevinske delatnosti, sa akcentom na inovativnim tehnologijama.
U radu Sekcije učestvuje četrnaest privrednih društava, a za predsednika je izabrana Slavica Mladenović, direktorka kompanije Energocoop.
Članovi Sekcije su upoznati sa organizacijom novog Komorskog sistema Srbije. Oni su se složili da je ovaj vid organizovanja koristan za privredu, jer je, u neposrednom dijalogu kompanija iz ove oblasti i predstavnika Privredne komore Srbije-Privredne komore Beograda, moguće da se stavovi, predlozi i inicijative o određenim pitanjima brže dostavljaju nadležnom sektoru Komore.
Vršilac dužnosti PKS-Privredne komore Beograda, Aca Popović je istakao da će članovi ove asocijacije imati punu podršku Komore glavnog grada, bez obzira da li su njihovi zahtevi opšteg privrednog karaktera, koji se preko određenih inicijativa Privredne komore Srbije predočavaju državi ili se odnose na rešavanje problema koji se tiču konkretno ove branše, a koja ima veliki broj firmi i mnogo aktivnosti u Beogradu.


Komentari
(0)

7. jun 2018.

ZA OČUVANJE ŽIVOTNE SREDINE


U organizaciji udruženja "Ambasadori održivog razvoja i životne sredine" i Privredne komore Srbije, a uz podršku Programa UN za životnu sredinu, održana je Četrnaesta regionalna Konferencija "Životna sredina ka Evropi EnE18", posvećena temi zaštite prirode i razvoja odgovornog prema prirodi. Skup predstavlja zvaničan događaj kojim se u Srbiji obeležavaju Svetski dan zaštite životne sredine WED i Evropska nedelja održivog razvoja ESDW.
Prisutnima su se obratili ambasadori Bugarske i BiH u Srbiji, Ratko Vlajkov i Lazar Mirkić, kao i drugi predstavnici državnih institucija, stručnih, konsultantskih, obrazovnih i naučnih ustanova, upravljača zaštićenih područja, civilnog sektora.    
 


Komentari
(0)

7. jun 2018.

NA POSLOVNOM FORUMU SA PRIVREDNOM DELEGACIJOM IZ PROVINCIJE JUNAN NAJVEĆE INTERESOVANJE ZA POLJOPRIVREDU, KONGRESNI I ETNO TURIZAM

Danas je u PKS-Privrednoj komori Beograda potpisan Memorandum o razumevanju PKS-PK Beograda i Saveta Kine za Promociju Međunarodne Trgovine-Podsaveta Provincije Junan, koji predviđa kontinuiranu razmenu informacija u cilju jačanja privrednih veza dve zemlje bržim uspostavljanjem poslovnih veza, organizovanjem susreta privrednika, nastupa na sajmovima i privrednim izložbama.
Memorandum su potpisali predsednik Saveta Kine za Promociju Međunarodne Trgovine-Podsaveta Provincije Junan, Liu Guangši i vršilac dužnosti PKS-Privredne komore Beograda, Aca Popović.
Na Poslovnom forumu sa privrednom delegacijom provincije Junan iz Kine predstavljeni su privredni potencijali ove provincije i grada Beograda, a predstavnici kineskih i domaćih kompanija prezentovali su svoje poslovanje i mogućnosti saradnje.
Učešće na Forumu je uzelo oko trideset kompanija zainteresovanih za saradnju u oblasti turizma (kongresni i etno turizam), poljoprivrede, razmene tehnologija u polјoprivredi i polјoprivredne tehnike, kulturne razmene, marketinga, investicija, trgovine, saradnju u oblasti organizacije sajmova, konferencija i izložbi.    


Komentari
(0)

6. jun 2018.

PRIVREDNICIMA PREDSTAVLJENI AKTUELNI PROGRAMI FONDA ZA RAZVOJ I POZIVI RAZVOJNE AGENCIJE SRBIJE

U cilju informisanja beogradskih privrednika o izvorima finansiranja za 2018. godinu, u PKS-Privrednoj komori Beograda je održan tematski sastanak Parlamenta privrednika PKS-PK Beograda u proširenom sastavu, na kome su predstavljeni aktuelni programi Fonda za razvoj Republike Srbije, otvoreni pozivi Razvojne agencije Srbije i aktivnosti i usluge Privredne komore Srbije.
Veliki broj članova Parlamenta privrednika PKS-PK Beograda je uzeo učešće na današnjem skupu, na kome je prezentovano na koji način, pod kojim uslovima i uz čiju pomoć mogu da, do kraja godine, apliciraju za finansijska sredstva kojima bi započeli ili unapredili i razvili svoj biznis.
Pored bespovratnih sredstava za start-upove, privrednicima su na raspolaganju i investicioni razvojni krediti, a rokovi za prijavu su najčešće do kraja godine.
Privrednici su pozvani da koriste elektronske usluge Privredne komore Srbije i da pitanja i inicijative upute Biznis Info Servisu PKS-a, na koja će odgovore dobiti u roku od tri radna dana, ali i da uzmu učešće na B2B susretima, sajmovima, da koriste bazu ponude i potražnje.
Na skupu se čula preporuka privrednicima da redovno prate internet stranice Fonda za razvoj, Razvojne agencije Srbije i Privredne komore Srbije.

Program fonda za razvoj RS – 2018
Aktivnosti i usluge PKS -2018


Komentari
(0)

5. jun 2018.

SUBVENCIJE ZA UNAPREĐIVANJE I POVEĆANJE BROJA MANIFESTACIJA U GRADUSekretar za privredu Milinko Veličković potpisao je danas u zgradi Gradske uprave 17 ugovora o dodeli sredstava za sufinansiranje dela troškova za organizaciju domaćih i međunarodnih kongresa, manifestacija, festivala, edukacija, seminara, izložbi, kao i za unapređenje programa korišćenja informacionih tehnologija u turizmu na teritoriji Beograda u 2018. godini.
Veličković je rekao da je cilj konkursa unapređivanje kvaliteta postojećih manifestacija, kao i povećanje broja postojećih skupova organizovanih u Beogradu, a koji će doprineti kvalitetu urističke ponude grada.
– Grad Beograd je najveći poslovni, kongresni i kulturni centar u regionu, turističko mesto prve kategorije koje iz godine u godinu beleži porast broja turista i sve se bolje pozicionira na turističkoj mapi Evrope i sveta. Prema podacima Sekretarijata za upravu, u prvom kvartalu 2018. godine Beograd je imao više od 182.000 posetilaca, od čega je oko 147.000 inostranih, što je ukupno porast za 11 odsto u odnosu na isti period prošle godine – istakao je Veličković.


Komentari
(0)

4. jun 2018.

SKOK CENA STANOVA, U BEOGRADU KVADRATNI METAR 2200 EVRA

Cene u novogradnji koje su enormno visoke bez obzira na lokaciju doprinele su da je prosečna cena kvadratnog metra u Beogradu dostigla neverovatnih 2.200 evra, rekla je stručnjak za nekretnine Kaća Lazarević odgovarajući juče na pitanja čitalaca na Facebooku, piše “Danas”.
Cene su skočile nerealno, kako je rekla, pre svega, zbog povoljnih kredita sa niskim kamatnim stopama, zbog čega je odnos između ponude i potražnje mnogo veliki. Novogradnja je u Beogradu invazivno krenula, istakla je Lazarević, i zbog toga što ima jako mnogo kupaca koji ne pitaju koliko to košta, a u 90 odsto slučajeva su to mladi ljudi koji misle da u narednih 20 godina mogu da otplate kredit.
– Mladi traže novogradnju, sa garažom u zgradi, i stariji stanovi ih uopšte ne interesuju. To je za investitore bio razlog da dižu cenu i oni su u periodu od godinu dana u vazduh podigli cene – napomenula je sagovornica “Danasa”.
Ona je naglasila kako je nekada lokacija bila prioritet, ali da to sada više nije slučaj. Izvor: GdeInvestirati/Blic, Danas.


Komentari
(0)

4. jun 2108.

BRAVO ZA DVADESET ČETIRI NAJBOLJA BRENDA U SRBIJI

 
Privredna komora Srbije i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija dodelili su večeras priznanja najuspešnijim domaćim robnim i korporativnim brendovima na završnoj svečanosti akcije „Najbolje iz Srbije 2017“. Pod sloganom ovogodišnjeg takmičenja „Kako se na našem kaže BRAVO“, priznanje je, u prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, uručeno u 24 kategorije, među kojima su tri nove – Najbolji hotel, Najbolji „mali“ turistički smeštaj i Najbolji organski proizvod.
„Najbolje iz Srbije“ je naš način da kažemo „bravo“ – da nagradimo, podržimo i promovišemo najuspešnije brendove  i podstaknemo manje dobre da budu bolji. Za naše kompanije to je put do veće vidljivosti i bolje tržišne pozicije, što potvrđuju iskustva i dosadašnjih dobitnika. Ova nagrada otvara vrata novih potrošača i partnera, baš zato što se ne kupuje i ne dobija, već zaslužuje, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.     

Komentari
(0)

4. jun 2018.

RASPISAN TENDER ZA MODERNIZACIJU PRUGE JAJINCI - MALA KRSNA


Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je na sajtu Poziv za podnošenje ponuda za izvođenje radova na obnovi deonice pruge Straževica (ulaz) - Jajinci - Mala Krsna, kao i u železničkoj stanici Mala Krsna, saopštila je danas "Infrastruktura železnice Srbije".
Deonica Jajinci - Mala Krsna duga je oko 59 kilometara i nalazi se na železničkom Koridoru 10, a radovi na toj deonici finansiraće se iz kredita EBRD.
Obaveštenje o Pozivu za podnošenje ponuda EBRD objavila je i Infrastruktura železnice Srbije na svom sajtu i u dnevnim novinama. Rok za podnošenje ponuda je 23. jul 2018.

Komentari
(0)

4. jun 2018.

BRNABIĆ: POČETNICI U BIZNISU OSLOBOĐENI OD POREZA OD OKTOBRA


Premijerka Ana Brnabić najavila je da će od 1. oktobra početnici u biznisu biti oslobođeni od plaćanja poreza i doprinosa u godini osnivanja firme i narednoj. Olakšice su namenjene svima onima koji su šest meseci bili nezaposleni, kao i onima koji su završili fakultet u poslednjih šest meseci. "Država podržava razvoj preduzetništva i daje olakšice ljudima koji su spremni da rizikuju i započnu biznis", kazala je premijerka na dodeli nagrada "Najbolje iz Srbije". 
Ona je rekla da svaki uspeh treba da bude prepoznat, a pogotovo u oblasti privrede.
Izvor: Beta

Komentari
(0)

3. jun 2018.

AERODROM "NIKOLA TESLA" OČEKUJE NAJVEĆI USPEH DO SADA


Beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" saopštio je da očekuje najuspešniju sezonu do sada, što potvrđuju i rezultati iz maja kada je usluženo 479.402 putnika.
To je 11 odsto više nego u istom mesecu prošle godine.
Zabeležena su 5.164 poletanja i sletanja, što je povećanje od četiri odsto, dok je povećanje prometa robe i pošte bilo 50 odsto. 
"Ovakvim rezultatima značajno je doprinela organizacija najvećeg evropskog klupskog takmičenja u košarci Fajnal For, kada je samo tokom šest dana opsluženo ukupno više od 100.000 putnika i oko 160 letova posvećenih samo ovom takmičenju", ističe se u saopštenju Aerodroma. 
U prvih pet meseci ove godine beogradski aerodrom uslužio je 1.924.608 putnika, što je sedam odsto više nego u istom periodu prošle godine i uskoro će uslužiti dvomilionitog putnika u ovoj godini. Bilo je 22.195 poletanja i sletanja aviona, a promet robe i pošte uvećan je 33 odsto.
Izvor: Beta

Komentari
(0)

2. jun 2018

PROMOCIJA BEOGRADA U SOFIJI


Turistička organizacija Beograda je promotivnim događajem u Sofiji započela ovogodišnju kampanju „Go Belgrade 2018” u gradovima zemalja regiona i Evrope, saopštili su danas iz te organizacije. Za oko 50 predstavnika turističke privrede Bugarske, tim povodom je organizovana prezentacija turističke ponude Beograda.
Bugarskim medijima je, na konferenciji za novinare, najavljena turistička sezona u Beogradu za 2018, kao i novine u ponudi naše prestonice. Takođe, dogovorena je i studijska poseta grupe novinara Beogradu u narednom periodu koja će biti realizovana u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Bugarskoj i kompanijom Er Srbija.
Prisutnima su se obratili Vladimir Ćurgus, ambasador Republike Srbije u Sofiji, Irena Aleksić, savetnik direktora za međunarodnu saradnju TOB-a, kao i Ivo Marinov, direktor Turističke organizacije Sofije, navodi se u saopštenju.

Komentari
(0)

31. maj 2018.

NARODNA BANKA SRBIJE OD 1. JANUARA PREUZIMA DEO NADLEŽNOSTI PORESKE UPRAVENarodna banka Srbije će od 1. januara sledeće godine preuzeti deo nadležnosti Poreske uprave. Reč je o ovlašćenjima koja se odnose na izdavanje i oduzimanje ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova i kontrolu menjačkog i deviznog poslovanja, precizirano je izmenama i dopunama Zakona o NBS koje će biti na dnevnom redu sednice parlamenta koja počinje u petak, 1. juna.
NBS je navela da će od 1. januara preuzeti oko 60 zaposlenih koji obavljaju te poslove u Poreskoj upravi.
Izmenama i dopunama Zakona o NBS predviđeno je i ukidanje Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama kao posebne organizacione jedinice u NBS, a zaposleni bi nastavili da obavljaju poslove koje trenutno obavljaju.

Komentari
(0)

31. maj 2018.

PRIJAVE ZA OBUKU KONSULTANATA ZA DIGITALIZACIJU DO 4. JUNAPrva četvorodnevna obuka konsultanata za digitalizaciju malih i srednjih preduzeća biće organizovana od 22. do 25. juna u Beogradu, a kandidati mogu da se prijave do 4. juna. Obuku na koju mogu da se prijave svi konsultanti koji žele da postanu partneri srpskoj privredi u procesu digitalne transformacije poslovanja, organizuje novoosnovani Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije, u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ i Austrijskom privrednom komorom WKO
Četvorodnevna obuka obuhvata dva modula: osnovni, opšti, namenjen svim polaznicima kao obuka za izradu Digitalne mape puta, i drugi specifičan modul koji se odnosi na dva podmodula - Fokus Modul ADigitalna transformacija (modeli i procesi poslovanja), kao i Fokus Modul BE-trgovina/E-marketing i društvene mreže.
 
Popunjenu aplikaciju i sva tražena dokumenta, kao i eventualna pitanja, kandidati mogu poslati na mejl: digitalnikonsultanti@pks.rs.

Detaljnije informacije o javnom pozivu i obukama nalaze se na sajtu PKS: http://www.pks.rs/Digitalizacija.aspx     


Komentari
(0)

31. maj 2018.

BEOGRAD JE BUDUĆI STARTAP CENTAR EVROPE


Nemački dnevni list "Frankfurter Algemajne Cajtung" napisao je članak o Beogradu i njegovoj rastućoj startap i IT sceni, nazivajući srpsku prestonicu "budućim evropskim startap centrom".
Autorka teksta je razloge za ovako pozitivne tvrdnje pronašla u već uspešnim srpskim IT kompanijama, stranim kompanijama koje ovde imaju svoje razvojne centre, ali i novim mladim nadama domaće startap scene.
Izdvajajući dva svetska uspeha potekla iz Srbije, kompanije Nordeus i Seven Bridges, u članku se ukazuje na već ostvareni uspeh srpske startap zajednice, naglašavajući da Srbija više nije "samo destinacija u kojoj se mogu naći iskusni programeri i inženjeri, već i čitava poslovna odeljenja okrenuta globalnom tržištu".


Komentari
(0)

30. maj 2018.

UBUDUĆE ELEKTRONSKA REGISTRACIJA I ZA PRIVREDNA DRUŠTVA


Privredna društva sa ograničenom odgovornošću u Srbiji koja imaju jednog vlasnika ili osnivača moći će ubuduće da se elektronski registruju, a overa potpisa na osnivačkom aktu privrednog društva biće zamenjena kvalifikovanim elektronskim potpisom osnivača.
To je predviđeno izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima koje bi trebalo da ubrzaju postupak registracije i smanje troškove u postupku osnivanja, a koje će se naći na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije u petak, 1. juna.
Mogućnost elektronske registracije je uvedena od 1. januara ove godine, ali samo za preduzetnike, odnosno fizička lica koja svojim radom obavljaju delatnost koju su prijavili, a izmenama Zakona o privrednim društvima stvara se pravni osnov za elektronsku registraciju osnivanja privrednih subjekata, kao i mogućnost da se overa potpisa na osnivačkom aktu zameni kvalifikovanim elektronskim potpisom osnivača.

Komentari
(0)

30. maj 2018.

TEHNOLOŠKI SAMIT -INDUSTRIJA 4.0 ZA MALE I SREDNJE ORGANIZACIJEMeđunarodna konferencija "Tehnološki samit -industrija 4.0 za male i srednje organizacije" okupiće od 5. do 7. juna u Beogradu vodeće domaće i strane stručnjake, koji će pokušati da sagledaju izazove i definišu najbolji model za Srbiju koji pruža program Industrija 4.0.
Treća po redu konferencija, čiji je moto ove godine "Misli globalno, deluj lokalno", posvećena je najnovijim tehnološkim izazovima, koje najveći broj zemalja u svetu artikuliše pod nazivom Industrija 4.0.
Skup organizuju Mašinski fakultet u Beogradu i Privredna komora Srbije-Privredna komora Beograda u saradnji sa Američkom ambasadom u Beogradu i kompanijom Fijat Krajsler Autombili, a pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede i Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj.

Komentari
(0)

30. maj 2018.

ČADEŽ: ZAVRŠAVA SE FABRIKA DEČJE HRANE U DOBANOVCIMAPredsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je da će za nekoliko meseci, u Dobanovcima, biti završena fabrika dečje hrane, investicija vredna 34 miliona evra, koju, zajedno sa ovdašnjim partnerima, realizuje ruska kompanija „Farmalakt“ u vlasništvu srpskog privrednika Gorana Vukovića.
Paralelno sa završetkom „Farmalaktovog“ proizvodnog pogona, danas otvorenog u Moskovskoj oblasti, praktično srpsko-ruske investicije u koju je uloženo 23 miliona evra, Vuković, koji godinama posluje u Rusiji, krenuo je u novi projekat – u Srbiji. Strateški partner „Farmalakta“ za Zapadni Balkan na ovom projektu je domaća kompanija „Nelt Co“, koja će biti i distributer proizvoda fabrike u Dobanovcima, izjavio je Čadež, koji je prisustvovao otvaranju moskovskog pogona.
Ove investicije, po rečima Čadeža, još jedan su dokaz da poslovni ljudi iz Srbije itekako umeju da prepoznaju šanse i potrebe ne samo domaćeg već i inostranih tržišta, da su sposobni da vode uspešne poslove u svetu, izbore se sa konkurencijom, ulažu i izvan lokalnih granica i budu pouzdani partneri kompanijama i u Evropi i u Rusiji, i u Americi i u Kini.
 

Komentari
(0)

30. maj 2018.

DIPLOME PEDESETČETVRTOJ GENERACIJI POSLOVNE ŠKOLE ZA PR

U PKS-Privrednoj komori Beograda danas su dodeljene diplome i sertifikati polaznicima 54. generacije Poslovne škole za PR.
Diplome su uručili v.d. direktora PKS-Privredne komore Beograda, Aca Popović i  predsednik Upravnog odbora agencije PRA, prof. dr Predrag Vujović.
Aca Popović, direktor Komore glavnog grada je čestitao polaznicima Škole na uspešno obavljenom poslu i istakao da je u komunikacijama ključno znanje iz određene struke, opšta kultura, ali i veštine javnog nastupa i drugih oblika komunikacija i izražavanja, koje se uče kako bi informacija bila preneta na pravi način.
Nakon dva semestra u Poslovnoj školi za public relations diplome Poslovne škole za PR stekli su PR-ovi: Ministarstva odbrane, Messe Frankfurt GmbH, Opšte bolnice Valjevo, Etnografskog instituta SANU, Compex, Tutor ABC, direktorka TO Stara Pazova, direktorka marketinga Filos uno, novinari više medija i PR-ovi nekoliko agencija za odnose sa javnošću.


Komentari
(0)

29. maj 2018.

NBS: PRIVREDNICIMA OTVARANJE RAČUNA BEZ PAPIRA


Kako je navedeno iz NBS, privrednici to mogu da učine slanjem dokumenata banci u elektronskoj formi.
Povodom pojedinih napisa u medijima da banke insistiraju da im privredni subjekti prilikom otvaranja računa dostavljaju rešenje o registraciji u papiru i overeno pečatom registratora, iz NBS poručuju da je na bankama da iskoriste opcije koje im nude propisi NBS, čime će olakšati proceduru otvaranja računa pravnim licima i preduzetnicima, kako u interesu korisnika, tako i u interesu veće konkurentnosti banaka na tržištu.

Komentari
(0)

29. maj 2018.

POZIV START AP KOMPANIJAMA ZA PROGRAM INOVACIJA U SKLOPU SVETSKE IZLOŽBE DUBAI EKSPO 2020U okviru priprema za Svetsku izložbu EXPO 2020 koja će biti održana u Dubaiju, program Expo Live dodeljuje sredstva u vrednosti od 100 miliona dolara za podršku inovativnim projektima koji nude kreativna rešenja u oblasti svakodnevnog života i/ili u oblasti očuvanja životne sredine.

Startap kompanija iz Srbije WooBox je već osvojila nagradu za inovaciju u vrednosti od 100.000 dolara. Imajući u vidu da će krajem ove, ali i tokom naredne godine, biti raspisani novi pozivi za dodelu bespovratnih sredstava, PKS koristi priliku da pozove sve start ap kompanije iz Srbije, čiji koncept odgovara zadatim propozicijama, da se jave i učestvuju u ovom projektu.

Za sve informacije kontaktirati Danijelu Strižak iz Centra za bilateralnu saradnju PKS na 066 875 13 38 ili mejl danijela.strizak@pks.rs .


Komentari
(0)

29. maj 2018.

ATRAKTIVNI LOKALI I TEZGE NA BEOGRADSKIM PIJACAMA PONOVO U PONUDI


JKP „Gradske pijace” raspisalo je oglas o javnoj licitaciji za izdavanje atraktivnih lokala na pijacama „Mirijevo”, „Banjica”, „Smederevski đeram” i TC „Novi Beograd”, kao i za tezge na svim beogradskim pijacama. 
Rok za preuzimanje licitacionog broja je 24 sata pre održavanja licitacije, a pravo učešća imaju pravna, fizička lica i preduzetnici. Javna licitacija održaće se 5. juna u službenim prostorijama pijace „Kalenić”, sa početkom u 14 časova.
Na oglasnoj tabli JKP „Gradske pijace”, kao i na internet-prezentaciji preduzeća istaknuti su i oglasi za prikupljanje zatvorenih pismenih ponuda za izdavanje u zakup tezgi i kioska na pijaci OTC „Novi Beograd”, kao i slobodnih lokala na drugim beogradskim pijacama. 
Javno otvaranje ponuda obaviće se 6. juna, u 12 časova, u velikoj sali JKP „Gradske pijace” u Ulici Živka Karabiberovića 3, a rok za podnošenje ponuda je 5. jun, do 15 časova. 
Sva obaveštenja u vezi raspisanih oglasa zainteresovani mogu dobiti na brojeve telefona: 011/7857-938 (Služba poslovnog prostora za lokale) i 011/7857-950 (Sektor pijačnih usluga za tezge, rashladne vitrine i ramove).

Komentari
(0)

28. maj 2018.

PRVA KONFERENCIJA O KRIPTOVALUTAMA U SRBIJI, "CRYPTOKONF 2018"

U Beogradu će, 29. i 30. maja, biti održana najveća međunarodna konferencija za kriptovalute, blockchain tehnologju, fintech i zakonsku regulative, koja ih prati – “CryptoKonf 2018”. Konferencija će okupiti 25 govornika iz više od 20 zemalja.

Reč je o najvećoj konferenciji za kriptovalute, blockchain tehnologiju, fintech i zakonsku regulativu u regionu i takav događaj još niko nije organizovao na ovim prostorima.

Učesnici konferencije će imati priliku da vide čak 3 globalne blockchain premijere. Konferencija ne samo da okuplja vodeće stručnjake, investitore, regulatore i start-upove, već učesnicima pruža mogućnost za poslovno umrežavanje kroz upoznavanje sa profesionalcima iz ove oblasti čime mogu da poboljšaju ili prošire svoje poslovanje.

Više informacija na sajtu: https://www.cryptokonf.com/ 


Komentari
(0)

28. maj 2018.

Proglašeni pobednici #CodeGovernment hakatona: Nagrađeni rešenja timova iz Beograda, Novog Sada i Niša

Nakon 48 sati neprekidnog rada programerskih timova, prijavljenih na prvi državni hakaton #CodeGovernment, stručni žiriji u Beogradu i Nišu saslušali su njihove predloge za unapređenje korisničkog iskustva Nacionalnog Portala eUprava i doneli odluku o pobednicima. U Beogradu su dodeljene dve nagrade, timu Varhak i timu Voidvoide, dok je u Nišu nagradu dobio tim BitPoBit. Pobednicima su dodeljene vaučeri u vrednosti od po 2.500 dolara za kupovinu u prodavnicama tehnike.
Pobednički tim Varhak iz Beograda predložio je savremeniji i svedeniji dizajn portala uz preglednu naslovnu stranu i pojednostavljeno kretanje po sajtu. Ivan Branisavljević iz ovog tima izjavio je: ”Naše rešenje prepoznaje potrebe korisnika i nudi mu usluge koje su logične da će baš njemu trebati.”

#CodeGovernment Hakaton organizovala je Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa Kabinetom predsednice Vlade Republike Srbije i Inicijativom Digitalna Srbija. Učešće je uzelo ukupno 14 timova, devet u Beogradu i pet u Nišu.  Foto: Promo    


Komentari
(0)

28. maj 2018.

Trešnje iz Ritopeka na putu za Rusiju, voćari bi da šire tržište

U okolini Beograda uspevaju različite vrste voća, ali za trešnju kažu da je zlato Ritopeka. Berba je počela, a najveći deo roda otići će u Rusiju. Da bi došli do novih kupaca obnovili su manifestaciju "Dani trešnje".
Najviše trešanja iz Ritopeka ode put Rusije, ali bi voćari da prošire tržište. Zato su posle deset godina ponovo organizovali festival trešnje po kojem su bili čuveni u regionu.
"Vidite koliko je ovde bilo ljudi, koliko je bilo predstavnika ambasada, sve je to reklama za našu robu i naš proizvod koji je najlepši u Evropi, samo treba da ga dobro prezentujemo i da ga prodamo na dobrom tržištu", ističe Dragoslav Simonović, predsednik Opštine Grocka.

Natalija Markević, zamenica ambasadora Ukrajine u Srbiji, očekuje više srpskih trešanja u svojoj domovini.
"Mi se iskreno nadamo da ćemo ostvariti neke nove kontakte i da ćemo dovesti više vaših trešanja, koje su stvarno vrhunskog kvaliteta, u Ukrajinu", rekla je ambasadorka.

Opština Grocka prva je u Srbiji po proizvodnji trešnje, kajsije i breskve. Kažu da su, uz dobro zemljište, u prednosti i zbog blizine beogradskih prijaca.  
Izvor: RTS


Komentari
(0)