Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

VESTI Arhiva  


17. oktobar 2018.

RAST PRIVREDE SRBIJE ODLIČAN PREDUSLOV ZA JAČANJE SARADNJE SA AUSTRIJOMAustrija je jedan od najvećih privrednih partnera Srbije, koja je postala mesto na kome investitori žele da ulažu i šire poslovanje, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS, na otvaranju poslovnog foruma „Smart Traffic“, organizovanog u okviru zvanične posete austrijskog predsednika Aleksandera van der Belena. Predsednik Aleksandar Vučić pozvao je sve austrijske kompanije da investiraju u srpsku privredu i zarađuju novac, jer to znači i napredak Srbije. Foto Tanjug
„U našem je interesu da se trend investicija nastavi i da dobijmo još više visokotehnoloških ulaganja“, rekao je Čadež i podsetio na nedavno realizovanu veliku investiciju austrijske kompanije Cumtobel u Nišu.
Čadež je istakao veliku podršku Privredne komore Austrija, koja je, kako je, za Privrednu komoru Srbije ne samo važan partner, već uzor, podrška, mentor celokupnog procesa modernizacije, od zastupanja stavova privrede, preko internacionalizacije do edukacije i uvođenja dualnog modela obrazovanja.
Obraćajući se učesnicima foruma predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je sve austrijske kompanije da dođu i ulažu u Srbiju. „Dobrodošli ste ovde. Srbija je pristojno mesto za ulaganje i želim vam da se ovde osećate kao kod svoje kuće“, poručio je predsednik i ukazao da osim saobraćajne infrastrukture, puteva, železnica i Dunava, koji je zajedničko dobro, treba se fokusirati i na digitalnu infrastrukturu.
Podvukao je da je Srbija odlučila da se na minimum svedu međudržavni sporazumi koje ima sa pojedinim zemljama, što će, smatra, u potpunosti otvoriti vrata konkurenciji, kada je reč o daljoj izgradnji puteva i pruga.


Komentari
(0)

16. oktobar 2018.

DRUGI OKRUGLI STO LIDERA PRIVREDNIH KOMORA GLAVNIH GRADOVA KINE I ŠESNAEST ZEMALJA CENTRALNE I ISTOČNE EVROPE "16+1"

Drugi okrugli sto lidera privrednih komora glavnih gradova Kine i šesnaest zemalja Centralne i Istočne Evrope "16+1" inicijative održan je u Sava Centru, u okviru Trećeg foruma gradonačelnika glavnih gradova ovih zemalja. Na skupu su novi članovi potpisali Deklaraciju o uspostavljanju mehanizma "16+1" okruglog stola predsednika komora glavnih gradova ovih zemalja, koji se zasniva na opštim principima pregovaranja, saradnje i razmene. Njegova misija je da se uspostavi veza između Kine i 16 država Centralne i Istočne Evrope kroz Inicijativu "Jedan pojas jedan put" i da se unapredi saradnja u oblasti trgovine između njihovih glavnih gradova.

Učesnicima su se obratili i pružili punu podršku u budućem radu gradonačelnik Beograda, dr Zoran Radojičić i zamenica gradonačelnika Pekinga, Vang Hong.

Gradonačelnik Beograda, dr Zoran Radojičić je istakao značaj ovog skupa, važnost privrednog aspekta saradnje Narodne Republike Kine, Republike Srbije, gradova Beograda i Pekinga i ostalih glavnih gradova Centralne i Istočne Evrope. On je posebno naglasio da je saradnja sa Kinom u protekle četiri decenije stalno na visokom nivou, a u poslednjih pet godina na najvišem mogućem nivou i da se ta saradnja ogleda u realizaciji mnogih projekata, koji se odražavaju na privredu dve države, a u krajnjoj instanci i na saradnju Beograda i Pekinga.

Forum gradonačelnika 16+1 je odlična prilika za učvršćivanje ekonomske saradnje, promociju razvojnih potencijala, kao i razmenu iskustava u oblasti kulture, polјoprivrede, turizma, obrazovanja, industrije, energergetike i saobraćaja.

Vršilac dužnosti direktora Privredne komore Srbije-Privredne komore Beograda, Aca Popović je rekao da je okrugli sto još jedna dobra prilika da se unapredi saradnja i izrazio nadu da će poslovni sastanci, koji se dešavaju u okviru ovog foruma, rezultirati i konkretnim poslovnim aranžmanma.

"Stvaramo interaktivnu platformu preko koje bi sve članice privrednih komora glavnih gradova mogle da se informišu o uslovima, potencijalima, investicionim aktivnostima koje se dešavaju, tenderima, pronalaženju partnera, tako da bi i privrednici "16+1" mogli da se udruže i kroz zajednički rad stvore timove i nastupaju na trećim tržištima", rekao je Aca Popović.

Glavne teme ovogodišnjeg Foruma 16+1 su razvojne mogućnosti, podrška inovacijama i preduzetništvu kroz inicijativu „Jedan pojas jedan put” (SMART CITY) i turizam kao pokretač privrede, saradnje i povezivanja 16+1 zemalјa korišćenjem savremenih informacionih tehnologija u turizmu kao klјuč uspeha (TURIZAM).


Komentari
(0)

16. oktobar 2018.

Otvoren Treći forum gradonačelnika glavnih gradova država Centralne i Istočne Evrope i Narodne Republike Kine (16+1)

U Palati Srbija održana je zajednička ceremonija otvaranja Trećeg foruma gradonačelnika glavnih gradova država Centralne i Istočne Evrope i Narodne Republike Kine (16+1) i Trećeg sastanka ministara saobraćaja zemalja Centralne i Istočne Evrope i Narodne Republike Kine.

Na svečanosti, u ime domaćina, govorili su Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar rudarstva i energetike i nacionalni kooridnator za saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope Aleksandar Antić. Na otvaranju samita prisutnima su se obratili ministar saobraćaja NR Kine Li Sjaopeng, zamenica gradonačelnika Pekinga Vang Hu

ng i predstavnici kineskog Sekretarijata za saradnju sa zemljama CIE Li Julje.   

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na otvaranju foruma istakao da bez saradnje sa kineskim prijateljima, pozitivnog pritiska da se nešto izgradi, premoste reke, naprave novi putevi, nikada sami ne bismo uspeli.   


Komentari
(0)

16. oktobar 2018.

Radojičić: Beograd se razvija planski, a u središtu svih interesa je čovek

Beograd se razvija planski i strateški, ima mnogo ideja i potencijala da ih realizuje, a u središtu svih interesa je čovek i njegov bolji kvalitet života, poručio je danas gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić otvarajući prvu plenarnu sesiju na Forumu „16+1”. On je podsetio na finansijske probleme u periodu od pre pet godina, ali i naglasio da su danas finansije stabilne, a ekonomska situacija uravnotežena. 

– To je bio dobar simbol investitorima zbog čega je danas Beograd veliko gradilište. Sve više se investira u naš glavni grad, a jedan od najvećih projekata je „Beograd na vodi”, koji će, kada bude kompletno završen, imati dva miliona kvadratnih metara poslovnog i stambenog prostora, a čitava investicija iznosiće tri i po milijarde evra – istakao je gradonačelnik.

On je posebno naglasio značaj saradnje sa Kinom, koja je u protekle četiri decenije stalno na visokom nivou. Zahvaljujući predsednicima dve države, poslednjih godina prijateljstvo je na najvišem mogućem nivou. 


Komentari
(0)

16. oktobar 2018.

UČESNICI FORUMA „16+1” VIDE DA SE BEOGRAD MENJA POZITIVNO

Predstavnici Trećeg foruma gradonačelnika glavnih gradova država Centralne i Istočne Evrope i Narodne Republike Kine (16+1), veoma pozitivno su reagovali na prezentaciju Beograda. Oni su imali prilike da vide kako se glavni grad Srbije razvijao prethodnih pet godina, a predstavljeni su i planovi za narednu deceniju. 

– Veoma mi je drago da od drugih gradonačelnika čujem da se Beograd menja pozitivno. Ovakvi forumi su odlični da razmenimo iskustva iz razvoja infrastrukture, ali i oblasti kulture, obrazovanja, turizma i privrede – rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić posle prezentacije Beograda.

Gosti iz Evrope i Kine sutra će organizovano obići veća gradilišta u Beogradu. Na konferenciji za medije, o srpskoj prestonici pričali su gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i zamenik gradonačelnika Budimpešte Gabor Bagdi.  


Komentari
(0)

15. oktobar 2018.

 

RADOJIČIĆ: SVE JE SPREMNO ZA FORUM GRADONAČELNIKA „16 PLUS 1”Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ističe da je sve spremno za Treći forum gradonačelnika glavnih gradova zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine (16+1), koji počinje danas i traje do srede, 17. oktobra.
On objašnjava da se tokom ova tri dana očekuju brojni sastanci i paneli, koji su od velikog značaja za razvoj Beograda.
– Sa prestonicama nekih od ovih gradova imamo sjajnu saradnju, kao što imamo sa Pekingom, sa kojim imamo potpisan sporazum od davne 1980. godine, dok sa drugima želimo da razvijemo dobre susedske i regionalne odnose i pokrećemo saradnju u oblastima zelenog grada, pametnih gradova...Takođe, ovaj forum je mesto gde možemo da umrežimo privrednu, turističku ponudu sa značajnim partnerom za region kakva je NR Kina. Saradnja je intenzivirana poslednjih pet godina incijativom „Jedan pojas – jedan put” i sjajnom saradnjom, na najvišem državnom nivou, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika NR Kine Si Đinpinga – ističe gradonačelnik Radojičić.

Zajednička ceremonija otvaranja Trećeg foruma gradonačelnika (16+1) i Trećeg sastanka ministara saobraćaja (16+1) biće održana sutra u Palati Srbija, sa početkom u devet sati.


Komentari
(0)

15. oktobar 2018.

VESIĆ: KINEZI BROJ JEDAN I U BEOGRADU


Srpska prestonica će od danas do srede biti domaćin Samita gradova Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić tim povodom za „Blic” je izjavio da za njegovo održavanje nema prirodnijeg mesta od Beograda.

– Beograd je ovu čast dobio zahvaljujući velikom ugledu koji u Kini uživa naš predsednik Aleksandar Vučić. Beograd je grad koji je 2014. godine premijera Kine Li Kećanga proglasio počasnim građaninom. Naš grad je već 38 godina ponosni pobratim Pekinga – istakao je za „Blic” Goran Vesić.

Ovaj samit je mnogostruko važan za Beograd, naglasio je zamenik gradonačelnika.


Komentari
(0)

12. oktobar 2018.

RADOJIČIĆ: FORUM „16+1” PRILIKA DA PREDSTAVIMO PROJEKTE BEOGRADA

 

Predstojeći Forum glavnih gradova Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope „16+1”, koji će se održati u Beogradu od ponedeljka, 15. oktobra i trajaće tri dana, biće prilika da se razmene iskustva i predstave naši projekti koje planiramo i koji su u toku, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić. 

On je, gostujući na RTS-u, podsetio da se u Beogradu radi dosta značajnih projekata.

– Mnogo projekata radimo sa NR Kinom, završen je Pupinov most, u ovom trenutku se radi obilaznica. Izuzetno značajna investicija su i „Beograd na vodi”, „Skajlajn” i mnogi drugi projekti. Beograd je izuzetno zanimljivo mesto za investicije i jedan od ciljeva foruma je da privučemo investitore, da razmenimo iskustva i proverimo da li idemo u dobrom pravcu. Planiramo izgradnju dva mosta, dva tunela, nacionalnog stadiona, metroa, zgrade filharmonije i o svemu tome želimo da razgovaramo i na ovom forumu – kazao je Radojičić.


Komentari
(0)

12. oktobar 2018.

BEOGRAD DOMAĆIN FORUMA GRADONAČELNIKA „16+1”Forum gradonačelnika glavnih gradova Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope sledeće sedmice se održava u Beogradu, a glavne teme će, između ostalog, biti turizam, regionalna saradnja, zajednička turistička ponuda našeg regiona, „smart siti”, poručio je član Gradskog veća Dragomir Petronijević gostujući na Televiziji „Pink”.

– Učešće su potvrdili Peking, Sarajevo, Skoplje, Podgorica, Tirana, Sofija, Budimpešta, Zagreb, Bukurešt, Riga, a danas će ovaj spisak biti upotpunjen. Glavne teme Foruma „16+1” su turizam, regionalna saradnja, zajednička turistička ponuda Srbije, Crne Gore, Albanije i Bosne i Hercegovine. Udružujemo se sa regionom jer regionalnu saradnju treba da unapređujemo. Mi govorimo isti jezik, imamo slučnu kulturu i zašto ne bismo sarađivali. Kineskih turista je sve više u Beogradu i oni su trenutno na trećem mestu, dok su na prvom mestu turisti iz Turske a drugi iz Izraela – istakao je Petronijević i dodao da u svemu tome zanačajno pomaže to što predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Đinping imaju veoma dobre odnose, što lokalnom nivou daje dodatnu snagu.

Komentari
(0)

8. oktobar 2018.

TREĆI FORUM GRADONAČELNIKA GLAVNIH GRADOVA KINE I ZEMALJA CENTRALNE I ISTOČNE EVROPE

Beograd će od 15. do 17. oktobra 2018. biti domaćin Trećeg foruma gradonačelnika glavnih gradova država centralne i istočne Evrope i NR Kine (16+1).

Glavne teme ovogodišnjeg Foruma 16+1 su razvojne mogućnosti, podrška inovacijama i preduzetništvu kroz inicijativu „Jedan pojas jedan put” (SMART CITY) i turizam kao pokretač privrede, saradnje i povezivanja 16+1 zemalјa korišćenjem savremenih informacionih tehnologija u turizmu kao klјuč uspeha (TURIZAM).
Forum gradonačelnika 16+1 je odlična prilika za učvršćivanje ekonomske saradnje, promociju razvojnih potencijala, kao i razmenu iskustava u oblasti kulture, polјoprivrede, turizma, obrazovanja, industrije, energergetike i saobraćaja.
Vlada Narodne Republike Kine inicirala je „16 + 1” u cilјu podsticanja saradnje između NR Kine i šesnaest zemalјa Centralne i Istočne Evrope: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke Republike, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Crne Gore, Polјske, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije i Republike Makedonije.

Komentari
(0)

7. oktobar 2018.

PRIVREDNA KOMORA SRBIJE NA 21. OBRTNIČKOM SAJMU ISTRE

 

Kao uspešan nastavak poslovne saradnje sa Obrtničkom komorom Istarske županije, Privredna komora Srbije, zajedno sa svojim članovima, uzela je aktivno učešće na 21. Obrtničkom sajmu Istre, koji je održan u Puli, od 4. do 7. oktobra 2018. godine.
Obrtnički sajam Istre je značajna sajamska manifestacija koja je okupila sve one koji žele da budu konkurentniji, koji žele da održe postojeće kontakte i privuku nove poslovne partnere kao i nove korisnike usluga.
Na ovogodišnjem sajmu svoje proizvode i usluge je izložilo ukupno 135 izlagača iz cele Hrvatske, Italije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.
Sajam je bio namenjen prvenstveno preduzetnicima - proizvođačima, trgovcima opremom, materijalom i sirovinama za dalju proizvodnju.
Organizatori sajama su Obrtnička komora Istarske županije, Istarska županija, Grad Pula, HGK-Županijska komora Pula i Hrvatska obrtnička komora uz pokroviteljstvo Ministarastva gospodarstva, poduzetništva i obrta.
Predsedniku Obrtničke komore Istarske županije Mariju Paliski, je od strane PKS-PK Beograda uručena Zahvalnica za izuzetan dobrinos regionalnom razvoju preduzetništva.
U prostorijama HGK-Županijske komore Pula  organizovana je Konferencija o prekogranočnom poslovanju: ''Kako poslovati u Sloveniji, Italiji i Hrvatskoj''.


Komentari
(0)

5. oktobar 2018.

IBM: SRBIJA NAJATRAKTIVNIJA INVESTICIONA DESTINACIJA U SVETU


Srbija zauzima prvo mesto u svetu po broju radnih mesta otvorenih kroz strane direktne investicije (SDI) u odnosu na broj stanovnika zemlje, prema novom IBM-ovom izveštaju "Globalni lokacijski trendovi".
Među top 10 destinacija na ovoj rang listi, lavovski deo drže zemlje iz Centralne i Jugoistočne Evrope, prenosi sajt intellinews.com pozivajući se na izveštaj IBM-a.
Tri druge zemlje na listi visokorangiranih destinacija prema kriterijumu novootvorenih radnih mesta na milion stanovnika su Bosna i Hercegovina, Slovenija i Makedonija, koje, sa izuzetkom Slovenije, ekonomski zaostaju za svojim takmacima iz Centralne Evrope, što ukazuje na to da se napori vlada u regionu za privlačenje investitora isplate, ocenjuje se u izveštaju.

Komentari
(0)

4. oktobar 2018.

ČADEŽ: DOBRE VESTI ZA PRIVREDU


Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da je vladin paket stimulativnih mera za rasterećenje i podsticaj privrednom rastu i novom zapošljavanju, koji je danas predstavio ministar finansija Siniša Mali, zaista dobra vest za privredu i još jedan rezultat unapređenog dijaloga poslovne zajednice i vlade, koji u ime svojih članica vodi Privredna komora Srbije.
„Odluka da se ukinu doprinosi za osiguranje u slučaju nezaposlenosti  na teret poslodavca  i pojedini  parafiskalni nameti, kao i  promena načina obračuna amortizacije, prvi je i značajan korak u rasterećenju privrede. Možda ne toliko po visini ušteda koje će kompanije u ovom trenutku pojedinačno ostvariti, ali sigurno kao uvod u celovitu  reformu poreskog sistema, dogovorenu sa MMF-om, kroz koju će se u narednim godinama realizovati i inicijative privrede za značajnije smanjenje poreza i doprinosa“, izjavio je Čadež.

Komentari
(0)

4. oktobar 2018.

BESPOVRATNA SREDSTVA ZA INOVATIVNA REŠENJA SRPSKIH PREDUZEĆA


Fond za inovacionu delatnost dodelio je danas 3 miliona evra za realizaciju 22 inovativna projekta malih i srednjim preduzeća i, istom prilikom, raspisao dva nova poziva kroz koja će se dodeliti 2,5 miliona evra za podršku inovativnim aktivnostima koja preduzeća ostvaruju u saradnji sa naučnoistraživačkim organizacijama. Sredstva su opredeljena u okviru budžeta Republike Srbije, sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a kroz „Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošnjavanja“ (na osnovu sporazuma o zajmu sa Svetskom bankom).
Na svečanosti koju je Fond za inovacionu delatnost organizovao u Jugoslovenskoj kinoteci prisutnima su se obratitili predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Linda Van Gelder, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Sem Fabrici i direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac.


Komentari
(0)

3. oktobar 2018.

POZIV PRIVREDNICIMA DA UČESTVUJU U JAVNOJ RASPRAVI O NACRTU ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMAMinistarstvo finansija i Uprava za javne nabavke sprovešće javnu raspravu o Nacrtu zakona o javnim nabavkama, u periodu od 3. do 22. oktobra 2018. godine. Nadležne institucije pozivaju privrednike da učestvuju u raspravi i doprinesu kreiranju najboljih zakonskih rešenja.
U okviru Programa javne rasprave o Nacrtu zakona o javnim nabavkama, Ministarstvo finansija, Uprava za javne nabavke i Privredna komora Srbije, organizuju okrugle stolove pod nazivom ''Predstavljanje i diskusija o Nacrtu zakona o javnim nabavkama'', u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, na kojima će biti prezentovana predložena rešenja i vođena rasprava o njima.
Nacrtom zakona usaglašava se pravni sistem Republike Srbije sa pravnim tekovinama Evropske unije u oblasti javnih nabavki i unapređuju određena zakonska rešenja, radi efikasnije primene. 
Imajući u vidu značaj Zakona o javnim nabavkama za poslovanje privrednih subjekata na teritoriji Republike Srbije i stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za razvoj privrede, nadležne institucije uputile su poziv privrednicima da učestvuju u javnoj raspravi i sugestijama i predlozima doprinesu unapređenju pravnog okvira u ovoj oblasti i iznalaženju najboljih i najcelishodnijih zakonskih rešenja.
Primedbe, predloge i sugestije za unapređenje teksta Nacrta zakona dostavljaju se elektronskim putem na adresu: javnarasprava@ujn.gov.rs

Nacrt Zakona o javnim nabavkama      Obrazac za primedbe na Nacrt Zakona o JN

Komentari
(0)

3. oktobar 2018.

TAKMIČENJE ZA NAGRADE SVETSKE ORGANIZACIJE ZA INTELEKTUALNU SVOJINU WIPO


U skladu sa Sporazumom o saradnji sa Zavodom za intelektualnu svojinu RS, Privredna komora Srbije pruža podršku u animiranju kompanija i popularizaciji intelektualne svojine, dok istovremeno obezbeđuje i člana žirija za dodelu nagrade Svetske organizacije za intelektualnu svojinu WIPO u Srbiji.
Takmičenje se organizuje kako bi se promovisao značaj zaštite intelektualne svojine za razvoj savremene ekonomije i društva, a od strane Zavoda za intelektualnu svojinu RS pod pokroviteljstvom Svetske organizacije za intelektualnu svojinu WIPO. 
Privredna komora Srbije pruža aktivnu podršku takmičenju i to najpre kod animiranja kompanija da se uključe u konkurs, kao i u opštoj popularizaciji intelektualne svojine. U žiriju ovogodišnjeg takmičenja biće i predstavnica PKS dr Danica Mićanović iz Udruženja za biljnu proizvodnju PKS.

Komentari
(0)

3. oktobar 2018.

OD 8. OKTOBRA OBAVEZNA E-MAIL ADRESA ZA REGISTRACIJU U APR


Od ponedeljka, 8. oktobra, svi građani koji podnesu registracionu prijavu za osnivanje privrednog društva ili preduzetnika imaju obavezu da dostave i adresu za prijem elektronske pošte.
"Sve prijave za osnivanje preduzetnika i privrednih društava koje nemaju unetu e-mejl adresu biće odbačene odlukom Registratora", navode u APR.
Prema podacima APR, u Srbiji trenutno ima 254.107 registrovanih preduzetnika i 147.853 privrednih društava.
Podaci za prvih šest meseci ove godine pokazuju da je osnivano 18.733 preduzetnika, dok je u istom periodu 2017. godine bilo osnovano 17.619 preduzetnika, što je povećanje od 6,32 procenta.
Od početka januara do kraja juna ove godine, iz Registra je obrisano 11.259 preduzetnika, a u istom periodu prošle godine obrisano je 10.436 preduzetnika. Podaci pokazuju da je oko 78 odsto preduzetnika svoje registracione prijave za osnivanje podnelo lično, dolaskom na šalter.

Komentari
(0)

2. oktobar 2018.

KONFERENCIJA O PREDUZETNIŠTVU U ORGANIZACIJI PRIVREDNE KOMORE SRBIJE I FONDACIJE "NOVAK ĐOKOVIĆ"


Na “Dorćol placu" otvorena je dvodnevna konferencija posvećena promociji preduzetništva u Srbiji i konkretnih proizvoda za tržište, kao i izložba preduzetništva na kojoj je ideje predstavilo više od 30 domaćih preduzetnika. Konferenciju "Dare to be Original" organizovali su Privredna komora Srbije, Fondacija "Novak Đoković" i Original magazin.
Otvaranju konferencije prisustvovao je i teniser Novak Đoković, a specijalna gošća bila je prva žena dobitnica Nagrade EU za inovatora za 2017. godinu Mikela Magaš.
Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Predrag Nikolić rekao je da je konferencija lep način da se nastavi započeta saradnja PKS i Fondacije "Novak Đoković" čiji je cilj edukacija i promovisanje mladih preduzetnika. "Ovom saradnjom želimo da postanemo produžena ruka svakog mladog preduzetnika, bilo da je na početku poslovanja i razvoja ideja, bilo da je poslovna ideja već zaživela", rekao je Nikolić. 


Komentari
(0)

2. oktobar 2018.

PORESKE OLAKŠICE ZA POČETNIKE U POSLOVANJU U SRBIJIPrema izmenama Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje koje su usvojene u decembru prošle godine, početnici u poslovanju biće oslobođeni plaćanja poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u trajanju od godinu dana.

Ta novina odnosi se na zaradu osnivača preduzetničke radnje i zarade do devet novozaposlenih osoba, koje moraju da budu tek svršeni srednjoškolci, studenti ili osobe sa evidencije NSZ. Uslov da nezaposleni koji počinju biznis dobiju poresku olakšicu je da su duže od šest meseci na evidenciji NSZ.
Poreske olakšice mogu da ostvare poslodavci koji su osnovali firmu u periodu od početka primene zakona, odnosno od 1. oktobra 2018. godine do 31. decembra 2020. godine. Pravo na olakšice može da ostvari poslodavac - novoosnovano pravno lice, kao i novoosnovani preduzetnik koji je upisan u registar nadležnog organa, odnosno organizacije, i to kao pravo na oslobađenje od plaćanja poreza i doprinosa po osnovu zarade osnivača, odnosno po osnovu lične zarade preduzetnika, kao i po osnovu zarade zaposlenih i to najviše za devet novozaposlenih lica sa kojima je zasnovao radni odnos. Korisnici olakšica mogu da se registruju ili kao preduzetnici u režimu isplate lične zarade ili kao društvo sa ograničenom odgovornošću, a u oba slučaja imaju obavezu vođenja poslovnih knjiga.

Izvor: Beta

Komentari
(0)

1. oktobar 2018.

REKORDAN BROJ TURISTA U AVGUSTU


U Beogradu je u avgustu registrovano 26 odsto više stranih turista koji su ostvarili 38 odsto više noćenja nego u istom mesecu prošle godine, prema najnovijim podacima Sekretarijata za upravu – sektor statistike Grada Beograda.
Kako je saopšteno iz Turističke organizacije Beograda, najbrojniji gosti srpske prestonice u avgustu bili su iz Turske, Nemačke, Irana, Kine, Grčke, zatim Rumunije, Italije, Poljske, SAD i Rusije. Najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Irana, Turske, Kine, Nemačke, Izraela, SAD i Italije.
Od početka godine, ukupan broj turista u Beogradu je 12 procenata veći u odnosu na prvih osam meseci 2017. godine. Najbrojniji gosti u tom periodu bili su iz Turske, Kine, Nemačke, Hrvatske, Grčke, BiH, Slovenije, Bugarske, Rumunije i Irana. 
Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović je rekao da se tokom letnjih meseci u Beogradu beleži najviše gostiju, koji u avgustu dostižu rekordan broj.
– Zahvaljujući izuzetno posećenim manifestacijama i struktura gostiju se menja, pa tako beležimo veliki skok gostiju iz Rumunije, Poljske, Italije i drugih zemalja. Porast u broju ostvarenih noćenja jednak je porastu u prihodu od turizma. Trenutno je aktuelna promotivna kampanja u zemljama regiona, pa u narednom periodu očekujemo još bolje rezultate – rekao je Popović.

Komentari
(0)

1. oktobar 2018.

RADOJIČIĆ: POČETAK IZGRADNJE GONDOLE DO KRAJA GODINE, PERIOD ZA REALIZACIJU 10 MESECIGradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i direktor JP „Skijališta Srbije” Dejan Ćika potpisali su danas u Starom dvoru sporazum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje gondole od Ušća do Kalemegdana. 
Gradonačelnik je istakao da je reč o kapitalnom projektu koji će omogućiti dalji razvoj turizma u prestonici,  a koji zadnjih godina beleži ozbiljan rast. 
–Ove godine je grad Beograd posetilo milion gostiju, i ostvareno je dva miliona noćenja, dok ukupan prihod ostvaren od turizma iznosi 800 miliona evra. Ukoliko želimo da zadržimo ovakav trend – od 15 do 20 odsto povećanja prihoda u odnosu na prošlu godinu – moramo i dalje ulagati u turizam – ukazao je Radojičić. 
On je istakao da je investicija vredna milijardu i osamsto miliona dinara, od čega će 600 miliona obezbediti Grad Beograd, a ostalo Ministarstvo turizma i telekomunikacija, dok će projekat sprovesti preduzeće „Skijališta Srbije”. 

Komentari
(0)

1. oktobar 2018.

PEČAT ZA PRIVREDU OTIŠAO U ISTORIJU


Od danas se privredi u Srbiji, s obzirom na uvođenje e-uprave, više ne može nametnuti obaveza korišćenja pečata, a za mlade početnike u biznisu stupila je na snagu mera oslobađanja od poreza u prvoj godini poslovanja.
Ta dva postignuća obeležena su konferencijom "Ka administraciji bez suvišnih papira" u Narodnom muzeju, a otvarajući skup premijerka Ana Brnabić je poručila da je danas veliki dan za preduzetništvo u Srbiji.
Istakla je da je za konkurentnost srpske privrede, od kojeg poslednično zavisi i konkurentnost društva, radna mesta, plate... važno da se bude efikasniji, brži, transparentniji, te da je upravo zato e-uprava jedan od prvih prioriteta.
Navela je da je sledeći korak elektronsko arhiviranje i izrazila nadu da će vlada do kraja godine Skupštini predložiti zakon o elektronskom arhiviranju i da će on stupiti na snagu od januara naredne godine.
"Konačno pečat ide u istoriju. U 21. veku pečatu nigde drugde i nije mesto osim u muzeju", podvukla je premijerka.

Komentari
(0)

27. septembar 2018.

VIZIJA ZB 2020 - BEZ GRANICA, REŠEN ODNOS BG I PR, JAK PRIVREDNI SEKTOR


Jedinstveno ekonomsko područje u regionu mora biti cilj vlada Zapadnog Balkana, ali i poslovne 
Kako je odliv mozgova konstatovan kao jedan od najvećih problema zemalja u regionu, Čadež je istakao, da se sa tim problemom ne suočava samo naš region, već i Mađarska, Turska, pa čak i Nemačka, čiji najobrazovaniji ljudi odlaze u SAD.zajednice, i na tom cilju moramo raditi zajedno, poručio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež na konferenciji "Zapadni Balkan 2030 - Vizije. Želje. Realnost". FOTO Tanjug
"Šta je rešenje, da zatvaramo granice kako mladi ne bi odlazili?", zapitao se Čadež i dodao da je Srbija već tokom ove godine pokrenula niz instrumenata kako bi olakšala poslovanje za početnike u biznisu i izrazio nadu da će se efekti videti već naredne godine.

Komentari
(0)

27. septembar 2018.

POSETA PARTNERA PROJEKTA LBD SRBIJI


U okviru aktivnosti na projektu Learning by doing, 26. i 27. septembra organizovan je drugi deo posete partnera projekta Srbiji.  Prvog dana posete, partneri projekta iz Slovenije i Mađarske imali su prilike da posete Politehničku školu u Kragujevcu, gde su se upoznali sa radom ove škole, obrazovnim profilima kao  i načinom na koji je organizovana praktična nastava u kompanijama: TRIGANO prikolice, Gorenje MDM, Siemens mobility i Mind group. Prisutni su se upoznali i sa projektima “Znanjem do posla “ – Švajcarske agenicije za razvoj (SDC) i “Youth employment project”(GIZ-YEP) u kojima Politehnička škola aktivno učestvuje.
Drugog dana studijske posete, u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, učesnicima je prezentovan Zakon o dualnom obrazovanju i  uloga Privredne komore Srbije u njegovoj implementaciji, standardi kvalifikacija zasnovani na potrebama tržišta rada kao i mehanizmi osiguranja standarda kvaliteta u srednjem stručnom obrazovanju.

Komentari
(0)